Home                Brandstof Overzicht
    Werking Luchtfilter Het luchtfilter heeft de taak de aangezogen lucht door de motor te filteren en fungeert tevens als ruisdemper. Er zijn verschillende vormen voor de Traction toegepast.

Het uitfilteren van stof en zand zijn het belangrijkste omdat deze schadelijk zijn voor de motor. Belangrijk is natuurlijk dat de aangezogen lucht zo weinig mogelijk weerstand ondervindt want de motor kan hierdoor in ademnood raken waardoor de lucht-brandstofverhouding wordt verstoord. Dit heeft natuurlijk gevolgen en we krijgen dan te maken met een hoger brandstofverbruik. De oppervlakte van een papieren element wordt daarom zo groot mogelijk gekozen. Anders ligt het bij de originele filtering van de Traction die een redelijke open constructie bevat waarbij je moeite moet doen om deze dichtgeslibt te krijgen. Bij de schuimvariant van filtering is het uitkloppen van tijd tot tijd aan te bevelen omdat hierbij de poriŽn wel dicht kunnen gaan zitten net als bij het papieren element. Gelukkig hoeven we ons in ons land, en dat geldt voor bijna heel Europa, weinig zorgen te maken voor veel stof in onze luchtfilters ook gezien de weinige kilometers die we maken. De tweede taak van het luchtfilter is dat hij werkt als ruisdemper. Het aanzuigen van lucht maakt natuurlijk lawaai. Door het filter of filterelement een bepaalde vorm mee te geven kunnen we het aanzuiggeluid voor een groot deel elimineren en dit heeft verder geen invloed op de werking van de motor.
Ook een klein filter kan volstaan maar zal wat vaker gereinigd moeten worden in verhouding tot de grotere types. Het binnenfilter ziet er uit als van een pannespons.
 

Verschillende types en vormen van luchtfilters.
Op de rechter foto is het Miofilter te zien terwijl er ook Tractions zijn uitgerust met het Vokes filter. Ook is het nu mogelijk om het binnenwerk van het filter te vervangen door een papieren element. Ook kan de totale filterbehuizing vervangen worden door een vervangbaar filterelement.

Filterelement die de complete Mio of Vokes luchtfilterbehuizing vervangt.
Wordt in een kleinere vorm vaak toegepast op de Engelse SU-carburateurs in twin uitvoering en je ziet ze ook wel eens met dubbele Solex carburateurs.Een Mio Traction luchtfilter uitgerust met een 2CV schuimfilter. Van tijd tot tijd dit filter uitblazen, of als het nodig is uitwassen. Het rechter gedeelte binnen in de filterbehuizing is de ruisdemper.

Enkele voorbeelden van Luchtfiltering
Pijp (cylindrisch) luchtfilter. Het binnenfilterelement is te vergelijken met een papieren gevouwen exemplaar. Vokes Luchtfilter Miom Luchtfilter.
Slechte filtering:
De donkere kleur van de bougie kan soms komen door de slechte filtering van het luchtfilter. Meestal gebeurt dit bij de eerste start al en zal pas na een lange rit verdwijnen. Zolang het gemiddelde brandstofverbruik binnen de grenzen blijft hoeven we ons hierover geen zorgen te maken. Het grijskleuren van de bougie door de toevoeging van lood in de benzine is al lang verleden tijd. Belangrijk is een bougie te gebruiken met een goede temperatuurwaarde. Zie ook "
welke bougie".

Naar boven

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 25-07-2015