Home          Motor overzicht      Koelsysteem

Waterpomp  (Restauratie)

Bij een waterpomprestauratie zijn er een paar dingen belangrijk, afdichting, lagering en conditie van de waaier.

Waterpompwerking
D
e waterpomp is van het centrifugaal type en dat betekent dat het water door middelpuntvliegende kracht wordt verplaatst. De waterpomp is daarom niet in staat om druk op te bouwen en dat is belangrijk wanneer er een thermostaat aanwezig is. Deze sluit namelijk de toevoerleiding naar de radiateur af bij een koude motor. De waaier zit in soort slakkenhuisconstructie die de eigenschap heeft dat het koelwater maar een richting op kan gaan.
Bij een revisie er op te letten of de waaier van de pomp niet beschadigd is of delen van de waaier zijn verdwenen. Bij een beschadigde waterpompwaaier kan het pomprendement behoorlijk terug lopen en dat heeft minder koeling voor de motor tot gevolg.


Voorbeeld lagering Traction Avant

Bij sommige Tractions is de waterpomp gelagerd met een bronzen glijlager en aan de venzijde met een kogellager. Het onderhoud die het glijlager vraagt is regelmatig een druppeltje olie geven om lekkage te voorkomen. Hiervoor is een klein klepje aangebracht die je kan optillen om de olie in te brengen.
Het kogellager zelf kan het beste gesmeerd worden met watervast vet waarna je het overtollige vet, wat aan de buitenzijde van het lager komt, beter kunt verwijderen om er geen smeerboel van te maken. Aan de kleur van het vet kan men meestal zien of er voldoende gesmeerd is.
Het smeren kan alleen maar wanneer er sprake is van een open lager. Bij vervanging van het kogellager zien we vaak dat deze gesloten is, stofdichte lagers noemen we dat, deze behoeft geen smering omdat deze vanaf de fabriek al zijn verpakt met vet. Er zijn ook lagers met een halfstofdichte uitvoering waarbij de afdichting het beste aan de ventilatorzijde kan worden geplaatst.

Waterpompasafdichting
De afdichting van de waterpompas Traction Avant 11BL heeft een speciale constructie. Bij het vernieuwen hiervan opletten dat hij op de juiste manier op de waterpompas wordt geschoven, zie onderdeel 456399. Bij een verkeerde plaatsing hebben we geen afdichting en zal deze gaan lekken!
Wanneer alles nauwkeurig in elkaar is gezet, zal de pomp probleemloos werken en weinig aandacht vragen.


Aandachtspunten bij revisie van de waterpomp: 

Speling waterpompas en lagerbus, kogellager, Juiste pakkingen en dikte hiervan en pompasafdichting op de goede manier monteren. (Onderdeel 456399 zie foto).
Voor meer waterpomp afdichtingen
lees het verhaal over "Waterpomp smeren"

Waterpompwaaier door roest enigszins aangetast waardoor het pomprendement minder wordt en dus ook de koeling voor de motor

Waterpomp smeernippel voor af en toe een paar druppels olie.

Een van de vele waterpompafdichtingen.

                  Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 08-03-2016