Home                 Verhalen over techniek
 

Waarom olie verversen? 

Ververs de motorolie zeker ieder jaar of bij het bereiken van het toegestane aantal gereden kilometers!Waarom olie verversen?

De vraag gaat meestal over wanneer olie verversen, wat duidelijk wordt aangegeven door de oliefabrikanten. Deze gaan namelijk uit van de meest ongunstige omstandigheden die een motor krijgt te verduren. Enkele voorbeelden zijn veelvuldig korte ritten, koude starts en wegrijden met koude motor enz.. Allemaal omstandigheden die de olie in sterke mate kunnen vervuilen.
Ondanks al deze slechte omstandigheden en de soms hoge olietemperaturen die in de motor voorkomen bij zware belastingen, moet de vastgestelde verversingsperiode, die de fabrikant van de olie voorschrijft, gehaald kunnen worden. Uiteindelijk een hele prestatie zou je zo zeggen.
Lees ook het verhaal over "
Hoe vaak olie verversen".

Motorolie op tijd verversen.
Enkele eisen die we aan motorolie kunnen stellen
  • Door speciale additieven brandstof besparen.
  • Bescherming van de motor (slijtage) en uitlaatsysteem.
  • Makkelijker starten bij koud weer (vloeibaarheid).
  • Voldoende smering wanneer de motor topprestatie moet leveren.
  • Minder olieverbruik.
  • Grotere olieverversingsintervallen (afhankelijk van filtering en bedrijfsomstandigheden).
  • Minimale zwavel, fosfor- en sulfaatas.
Grenzen bereiken
Het zal ook duidelijk zijn dat we bewust de grenzen van het toelaatbare gaan opzoeken als we de gegevens van de fabrikant bekijken. De praktijk is immers anders want er wordt niet gesproken over de tijd dat de olie in de motor zit. Ook wordt er niet gesproken over de conditie van de motor zelf en dat kan natuurlijk ook niet. Door een slechte conditie van de motor kan het toelaatbare wat de fabrikant voorschrijft als verversingstermijn, eerder bereik worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld versleten zuigerveren die vervuiling van de olie bevordert.

Belangrijker waarom olie verversen
Daarom is het belangrijk de grenzen niet op te zoeken maar de olie eerder te verversen als hetgeen wordt voorgeschreven door de fabrikant. Er zijn mogelijkheden om de motorolie te testen op onder andere vervuiling na een aantal gereden kilometers. Op deze manier komen we er achter wanneer en waarom we daadwerkelijk de olie moeten verversen.

Geen verschil welke olie er gebruikt wordt
De verschillen door het gebruik van monograde- en multigrade olie zijn niet zo groot. In beide gevallen wordt de olie in de Tractionmotor niet gefilterd waarbij bij monograde olie de vuildeeltjes in het carter naar de bodem zakken terwijl bij multigrade de vuildeeltjes zwevend worden gehouden.
Ververs daarom de motorolie ieder jaar of bij het bereiken van het toegestane aantal gereden kilometers!

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 30-07-2017