Home                  Carrosserie overzicht
 

Traverse, voorbrug of voortrein 

Traverse, ook wel voorbrug of voortrein genoemd, kan worden opgebouwd als complete aandrijfunit inclusief de motor.


Constructie
De traverse ook wel voorbrug of voortrein genoemd is een onderdeel van de Traction Avant die als verbindingsstuk kan worden gezien voor bijvoorbeeld de ophanging van de voorwielen, voorvering, schokdempers, versnellingsbak, motor en ook de wielen en de radiator horen daarbij. Het is een complete aandrijfeenheid die met wat extra middelen praktisch zelfstandig zou kunnen werken.


Verschillende type traverse
Er zijn verschillende traverse uitvoeringen en vooral belangrijk wanneer we deze willen vervangen of wanneer we onderdelen nodig hebben. Het zijn verschillen zoals de lagering van b.v. de triangelophanging, bevestiging van de radiator  en ook zijn er hier en daar wat wijzigingen in de constructie doorgevoerd. In totaal zijn er voor alle bouwjaren en type Tractions 15 verschillende uitvoeringen gemaakt. De basis is voor alle types wel gelijk te noemen. De traverse kan in zijn totaliteit dus separaat aan of van het chassis worden gekoppeld met de vier draadstangen als bevestiging.
Al deze veranderingen en aanpassingen, en nog veel meer door alle bouwjaren heen, hadden tot doel de functionaliteit en het comfort te verbeteren.


Waarom een traverse toepassen?
Bij de ontwikkeling van Traction is voor deze constructie gekozen om bij motorreparatie de traverse makkelijk van het chassis te kunnen scheiden zodat je overal makkelijk bij kon komen. In de praktijk is hier niet veel van terecht gekomen omdat ook zonder verwijdering van de traverse de motor makkelijk gerepareerd of verwijderd kon worden. Met het verwijderen van de radiator en de sub traverse, waar de versnellingsbak aan hangt, kom je al een heel eind. Voor grote reparatieklussen aan het chassis kan het daarentegen handig zijn om de mogelijkheid te hebben de complete aandrijfunit te kunnen verwijderen.
Lees ook het verhaal over
Het paard van Adré Citröen.


Traverse uitlijnen
De traverse wordt dus als het ware op de vier bevestigingsdraadstangen geschoven met daartussen afstandsringen die voor de uitlijning naar het chassis toe moet zorgen. Dit kan voor elke Traction verschillend zijn zodat daar bij demontage rekening mee moet worden gehouden. Het uitlijnen is vooral belangrijk voor de sporing van de Traction en voor een goede pasvorm van motorkap en grill. Controleer bij de montage van de traverse, aan de hand van wat meetpunten, of deze recht staat t.o.v. het chassis.


Passende sleutel bevestiging traverse

De moeren die gebruikt zijn voor het vastzetten van de traverse hebben geen gebruikelijke maat want die is namelijk 41,5mm om precies te zijn. Een passende sleutel bijvoorbeeld maat 41mm is dan ook lastig te krijgen. Een ringsleutel blijkt meestal te dik te zijn waarbij met een steeksleutel geen slag gemaakt kan worden en van de moer afglipt. Bij het gebruik van een dop blijkt dat deze te ondiep is zodat je geen grip kan krijgen. Dan maar zelf een sleutel maken zoals op bijgaande afbeelding te zien is. Deze heeft precies de maat van 41,5mm en is diep genoeg gemaakt. Om genoeg kracht te kunnen zetten is de handgreep 48 cm lang gemaakt. Zo blijkt dat goed passend gereedschap een voorwaarde is voor het sleutelen.


Onderste draagarm slijtage
De onderste draagarm (A) is een belangrijk onderdeel aan de traverse. Omdat bij het verend element (Silentsbloc) gevulkaniseerd rubber (punten B) is gebruikt, kan door veroudering en ook door vet en olie, het rubber deels oplossen. Ook roest kan hierbij een handje helpen waardoor het rubber los komt te zitten. De draagarm gaat dan speling vertonen wat goed merkbaar is bij een hobbelige weg. De draagarm maakt dan een klapperend geluid wat zeer hinderlijk is. Het geeft ook een onrustig stuurgedrag met een mogelijke bandenslijtage wanneer daarmee doorgereden wordt. Het een en ander is afhankelijk van de speling die opgetreden is. Bij doorrijden wordt deze kwaal, om dit zo te noemen, alleen maar groter wat de veiligheid zeker niet ten goede komt. 


Deze traverse is er een uit de beginjaren van de Traction. Later zijn er verschillende aanpassingen gedaan waarbij de basis hetzelfde is gebleven.
De traverse zoals deze in het handboek staat afgebeeld maar dan zonder de bijbehorende onderdelen. De pijlen geven aan waar de bevestigingsdraadstangen van het chassis doorheen gaan.


De traverse met alle bevestigde onderdelen, waaronder de motor en versnellingsbak, losgekoppeld van het chassis. Om praktische redenen is zoals reeds gezegd weinig van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Een passende sleutel voor de traverse bevestigings- moeren. Deze moet niet alleen smal maar ook diep genoeg zijn.

Punten B ook wel silentsblokken genoemd willen nog wel eens loslaten in de bevestiging waardoor het verend vermogen ook achteruit gaat. Punt A Bras of verende draagarm.
 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 18-03-2016