Home                   Carrosserie bescherming                  Verhalen over techniek

   
     
Tectyleren in de praktijk !


Dinitrol/Tectiel behandeling:
De afdeling Gelre (TAN) heeft bij een bezoek aan Zweden bij de Tractionvereniging beslag weten te leggen op 2 tectyleerschema’s. Deze schema’s geven een overzicht van de plaatsen bij een Traction Avant weer, waar getectyleerd moet worden. De pijltjes bij de nummers die op het schema voorkomen geven het type spuitkop aan. De gegevens van de gebruikte spuitkoppen ontbreken. Met een beetje fantasie is dit wel in te vullen. Belangrijk zijn natuurlijk de plaatsen die behandeld dienen te worden.
Dinitrol/Tectyl behandeling
De schema’s voor de Dinitrol behandeling vindt je hieronder in pdf formaat.
Schema 1
Schema 2


Schema 1


Schema 2

Opmerking:
Als je vluchtig de schema’s bekijkt denk je meteen, die Traction van mij wordt door deze behandeling een gatenkaas. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Belangrijk is die delen te behandelen die daadwerkelijk te lijden hebben van vocht en nattigheid. Meestal zijn dat de onderste kokerbalken en aanverwante delen. Navraag bij een tectyleerstation leert al gauw dat de delen die behandeld dienen te worden niet veel anders zijn voor onze Traction als welke bij moderne automobielen worden toegepast. In principe kunnen we volstaan met een tiental gaten van 8 mm aan beide zijden van de Traction en dat is beduidend minder dan wat er op de schema’s staat vermeld.

Met wat inventiviteit kunnen we zelfs met nog veel minder gaten volstaan. De carrosserie van de Traction Avant heeft zoveel openingen en gaten dat we alleen al met wat verlengstukken en wat aanpassingen aan de tectyleerspuitmond overal kunnen komen waar we willen zijn. Zelf heb ik dat uitgeprobeerd met wat hulpmiddelen en verdunde Owatrol om de juiste viscositeit te verkrijgen. De spuitnevel slaat dan overal neer, zelfs in de hoeken waar normaal gesproken tectyl niet bijkomt.

Tectylbehandeling uitgevoerd door erkende instellingen.

Door steekproeven te nemen bij verschillende auto’s waar de tectylbehandeling was toegepast is gebleken dat alleen in het verlengde van de spuitmont tectyl op het materiaal was neergeslagen. Als leek krijg je dan een verkeerd gevoel van duurzaamheid over de behandelde auto die bij zo’n erkend tectylstation is geweest.

Tectyleren in de praktijk!
Er is nooit een test of controle geweest over de duurzaamheid van zo’n tectyl behandeling en gezien het feit dat de Traction het al die jaren zonder deze behandeling heeft overleefd wil toch ook wel wat zeggen. Tectylbehandelingen moesten veelvuldig en om het jaar herhaald worden vanwege het uitdrogen van deze vloeistof. Dus de werkzaamheid en dus ook de duurzaamheid van deze behandeling viel of stond door de herhaling. En wie deed dat. Voordat de auto aan een tweede behandeling toe was, was de auto al lang ingeruild voor een andere of we waren het al weer vergeten dat er weer een behandeling moest plaatsvinden. De automobielwereld heeft dat ook ingezien en zijn daarom overgegaan naar andere middelen. Deze worden eenmalig aangebracht op een basis van een wax die voor de hele levensduur van de auto geldt. Een vergelijkbare behandeling kan ook bij een Traction Avant toegepast worden en is eenmalig en de garantie die gegeven kan worden is zeker tien jaar.
Dus een tectylbehandeling?  Vergeet het, tenzij je consequent bent in het controleren en eventueel het herhalen van de behandeling!!

Ben

Naar boven

               Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 12-05-2015