Home               Gereedschap overzicht
 

Stralen van de carrosserie
 en andere onderdelen
 

Het stralen van staal is belangrijk wanneer er gelast moet worden. Het geeft een betere las zonder gespetter door de nog aanwezige roest. Dit komt meestal door de zuurstof die in de roest zit.


Stralen en welk straalmiddel gebruiken?
Stralen is een bekende werkwijze om staal of andere materialen van roest, verf of oxide te ontdoen.
Voor het stralen kunnen we gebruik maken van verschillende soorten straalmiddelen wat natuurlijk weer afhankelijk is van het materiaal wat behandeld moet worden. Voor ijzer kunnen we in de meeste gevallen corund (aluminium oxide) gebruiken van een bepaalde korrelgrootte. Ideaal wanneer er bijvoorbeeld veel roest aanwezig is. Hoeven we alleen maar een verflaag te verwijderen dan kunnen we ook soda (baking soda) toepassen. Het is een zeer geschikt middel om bijvoorbeeld versnellingsbakken of carburateurs van de oxidelaag te ontdoen. Het oppervlak wordt dan met dit middel niet beschadigd maar krijgt de originele nieuwe uitstraling weer terug. Ook als we op rubberen delen of glas spuiten zal dat geen invloed hebben. Baking soda gaat wanneer het op vet of olie in aanraking komt een verbinding aan waardoor er een soort zeepsubstantie ontstaat die weer gemakkelijk met water is te verwijderen.

Interessant gegeven!
Het vrijheidsbeeld in Amerika is voor schoonmaakwerkzaamheden in het verleden behandeld door het stralen met baking soda. Met deze manier van behandelen werd de oxide en vuil verwijderd zonder het beeldmateriaal zelf aan te tasten of te beschadigen.

Nadelen van baking soda
Het middel heeft het nadeel dat het vochtgevoelig is en makkelijk kan klonteren, zodat bij elke straalbeurt de straalketel leeg gehaald moet worden. De straalketel die speciaal voor dit middel (baking soda) is uitgerust bezit dan ook een aftapkraan. Het aftappen is wel een heel gedoe want dat moet onder druk gebeuren en het spuit dan ook bij het verwijderen alle kanten op.


Straalmiddelen
Er zijn tientallen soorten straalmiddelen waarbij elk straalmiddel zijn eigen toepassing heeft. Voor een amateur en dus voor ons gebruik gaat het te ver om alle straalmiddelprodukten te noemen die meestal specialistische toepassingen hebben.
Voor ons komt dus Corunt of baking soda het meest in aanmerking.

Straalapparatuur
In ons geval kunnen we alleen een straalcabine gebruiken als de compressor voldoende perslucht kan leveren. 
Wanneer dat niet mogelijk is kunnen we gebruik maken van een losse straalketel waarmee kleine voorwerpen of chassisdelen kunnen worden behandeld. 
Een andere mogelijkheid is een straalpistool die met verschillende spuitadapters kan worden uitgerust. Door gebruik van de adapters, wanneer deze goed aansluit op het te stralen materiaal, kan het verlies van straalmiddel worden voorkomen. 
Voor het gebruik van deze straalmethode kan een kleine compressor al volstaan. Voor de meeste compressors geldt wel dat de straaltijd beperkt is in verband met de koeling en het in korte tijd op druk kunnen brengen van de ketel.

Wisselen van straalmiddel
Wisselen van straalmiddel is in de meeste gevallen niet mogelijk. Alleen als we baking soda gebruikt hebben kunnen we zonder problemen omschakelen naar een ander straalmiddel maar niet andersom.


Deze straalketel was geschikt gemaakt voor het gebruik van baking soda. Omdat de toepassing voor alleen staal tegen viel heb ik de ketel weer teruggebouwd voor het middel corunt. Het aftapkraantje (vierde kraantje) is hierdoor komen te vervallen.

De straalketel bezit nu nog drie kraantjes waarbij de kraan 2 voor de luchttoevoer is en kraan 1 voor de straalmiddeldocering gebruikt wordt. Met kraan 1 is het even zoeken om het juiste doceerresultaat (lucht)  te verkrijgen. Met de laatste en derde kraan onder de ketel kan de hoeveelheid straalmiddel worden geregeld.

Straalpistool met diverse hulpstukken. Het pistool bevat een reservoir die gevuld kan worden met een straalmiddel. Wanneer het spuithulpstuk goed aansluit aan het te stralen voorwerp zal het straalmiddel opgevangen worden in de zak onder het pistool. 

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 09-08-2018