Home                      Verhalen over techniek


 
Startproblemen na lange stilstand


Algemene startproblemen.  
In het algemeen  kennen wij de startproblemen wel. Bijvoorbeeld geen onderhoud plegen of we hebben te maken met algehele verwaarlozing of slijtage van diverse onderdelen waardoor de problemen zich kunnen opstapelen. Eigenlijk zijn er teveel factoren om op te noemen die voor startproblemen kunnen zorgen. Zie ook het artikel
“Startproblemen”

Startproblemen na lange stilstand.  
Maar er zijn ook Tractionisten die wel alles netjes voor elkaar hebben en dus zorgen voor voldoende onderhoud of allert zijn op toekomstige problemen en deze ook meteen verhelpen en daar is het starten nooit een probleem geweest. Je kent de situatie wel, moeizaam starten, maar de motor wil altijd wel aanslaan. Deze mensen zijn er aan gewend  de Traction met een gebruikaanwjzing te behandelen.
Maar de startproblemen komen nadat de Traction maanden in de winterstalling heeft gestaan. Bij het uit de stalling halen wordt een poging ondernomen om de Traction weer tot leven te wekken. Maar dat valt dan meestal tegen. Eerst wordt de gangbare procedure gevolgd zoals men gewend is en zich in de loop der jaren heeft aangeleerd. Maar als dat niet werkt wordt de truckendoos geopend en worden alle middelen aangewend om de auto weer aan het lopen te krijgen. Sommige mensen gaan dan heel ver en grijpen dan naar ongebruikelijke middelen zoals start pilot. Een middel op basis van ether die in de inlaat- opening van het luchtfilter wordt gespoten. Dat wil wel eens helpen en als de motor dan weer loopt wordt er niet meer naar het startprobleem gekeken. Het startprobleem raakt op de achtergrond en komt dan weer naar voren na lange stilstand van de auto. Het proces herhaalt zich dan zonder er bij stil te staan wat er werkelijk aan de hand is.


   Startproblemen na lange stilstand.


De vraag is dan, hoe kan dat, startproblemen na lange stilstand?

Het hele jaar door goed starten alleen na langdurige stilstand niet aan de praat te krijgen. Uiteindelijk is het antwoord hierop heel simpel. Door de langdurige stilstand zakt de olie tussen de cilinders weg en dat komt deels doordat de motor niet zo jong meer is. Het hoonpatroon in de cilinder is dan gedeeltelijk verdwenen en op deze plekken heeft de olie geen grip meer. Het hoonpatroon moet dus de olie op zijn plaats houden en hecht zich dus vast in de groefjes. Wanneer dit dus niet gebeurt vedwijnt dus ook de compressiedruk. Bij het starten onder deze omstandigheden komt er nog een nadeel bij en dat is het gebruik van de choke.
Door het gebruik van de choke wordt de lucht-brandstofverhouding veranderd en komt er extra benzine in de cilinders, deels onverdamt, die daar dan het laatste restje aanwezige smeermiddel wegspoelt. De olie zelf speelt hierin ook een rol, die is meestal van het type multigrade en deze heeft de eigenschap zich moeilijker te hechten aan de cilinderwand dan een singlegrade olie. Zie ook het artikel
“Vergelijking oliesoorten”.

De oplossing:  
Wanneer we nu onder deze moeilijke omstandigheden willen starten moeten we eerst zorgen dat de compressiedruk weer wordt hersteld. Olie tussen zuigerveren en cilinderwand zoals het hoort. We halen de bougies eruit en spuiten wat olie met een oliekannetje in de bougieopening van de cilinders. Niet te veel natuurlijk . Even de slinger ter hand nemen en de motor meerdere keren tornen. Niet met de startmotor want we willen zuinig zijn op onze energie. De accu zal na langdurige stilstand ook niet zijn volledige capaciteit hebben en het zou beter zijn deze eerst volledig te laden voordat we beginnen met het starten. Nu met de hefboom van de brandstofpomp, indien aanwezig, de benzine oppompen om de carburateur te vullen. Wanneer we dit gedaan hebben en de bougies zijn terugplaatst, na controle op vervuiling, is het moment aangebroken om te starten en dat kan op de gebruikelijke wijze zoals iedereen zich  dit in de loop van tijd heeft aangeleerd. Het starten zal met wat rookontwikkeling gepaard gaan, maar dat is van korte duur. De choke zo kort mogelijk gebruiken zodat de vervuiling binnen de perken blijft hetgeen natuurlijk beter voor de motor is. De motor nooit laten razen zoals sommige mensen doen, maar de motor de gelegenheid geven op temperatuur te komen en dat mag best met wat meer toeren als stationair.  

Opmerking:  
Het gebruik van start-pilot moet worden ontraden omdat je onherstelbare schade aan de motor kunt toebrengen. Sommige mensen spreken van een verslaving omdat deze meestal onder bovenstaande problemen wordt toegepast. Er wordt dus een menselijke waarde toegekend door het gebruik ervan en dat is natuurlijk niet zo. Drukverlies in de cilinders is eigelijk de mogelijke oorzaak. Met de nadruk op mogelijk, omdat ook slecht sluitende- of niet goed afgestelde kleppen hiertoe bij kunnen dragen. Ook het gebruik van bepaalde oliesoorten kunnen een negatieve invloed hebben op de afdichting in de cilinders.
Wel eens gedacht om bovensmering toe te passen? Niet, lees dan bij het onderwerp
“Toevoegingen” het verhaal over bovensmering.  

Naar boven

                   Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015