Home         Motor overzicht                 

 
 
Startmotor onderhoud


Startmotor een vaak vergeten onderdeel !
De startmotor is vaak een vergeten onderdeel als het op onderhoud aankomt en dat komt ook omdat hij zelden stuk gaat. Zolang er nog gestart kan worden is er niets aan de hand. Ook als het starten na verloop van tijd wat moeizamer gaat,  wordt niet direct aan de startmotor gedacht. Meestal krijgt de accu de schuld want die is bijvoorbeeld niet zo jong meer of heeft te weinig lading door het lange stilstaan. Wat we vergeten is de startmotor. Het kan geen kwaad deze bij een jaarlijkse onderhoudsbeurt eens na te kijken. Het verwijderen van een startmotor kan alleen bij een 11BL wat lastiger zijn omdat daar net iets te weinig ruimte is. Hiervoor moet de motor iets gekanteld worden met behulp van een motorkraan. Een lastige klus maar het gaat maar om millimeters.

Het uitnemen van de startmotor

Voor de 12 Volt installaties is het eenvoudiger om de startmotor te verwijderen want die is wat dunner. Stroomkabel losmaken en de centrale bevestigingsbout en de startmotor kun je er dan zo uitschuiven. Er zijn gevallen dat het niet zo eenvoudig gaat omdat de vatting van de startmotor, welke in het huis van de versnellingsbak is geschoven, gecorodeerd is.
We hebben te maken met twee verschillende materialen, de startmotor van ijzer en de vatting van de versnellingsbak van alluminium, dit werkt elektrolise  (corrosie) in de hand. Door het inspuiten met kruipolie en wat tikken met een houten hamer wil deze nog wel eens loskomen. Geduld is hier zeker van belang omdat anders gemakkelijk de alluminium versnellingsbakbehuizing kan scheuren.

Aan de binnenzijde 4 bouten lossen om meer beweeggelijkheid van de motor te verkrijgen. 
(alleen voor de 11BL nodig)

Overlooppijpje naar links buigen en de stroomkabel losmaken (accu eerst losmaken).
De stroomkabel kan ook op het oude mechanische startrelais zitten. Starter-trekkabel losmaken.

De centrale bevestigingsbout van de startmotor losdraaien.

De motorsteun iets omhoog tillen nadat eerst de uitlaat en de onderste uitlaatstrip losgemaakt  zijn. (bevestigingsstrip uitlaat naar de versnellingsbak,
is alleen voor de 11BL nodig)

Als we eenmaal de startmotor hebben verwijderd kan het onderhoud beginnen. Omdat een startmotor lagers heeft moeten die eerst gesmeerd worden alsook de schuivende delen. Een controle van de koolborstels kan ook geen kwaad en we kijken of deze nog lang genoeg zijn. Ook de colector moet niet al te veel ingesleten zijn. Met een fijn schuurpapiertje kan die wat opgezuiverd worden. Wanneer er duidelijke groeven aanwezig zijn zal met een draaibank de collector moeten worden afgedraaid. Dit kun je beter door een specialist laten uitvoeren want die kan meteen beoordelen of dat nog mogelijk is. De oorspronkelijke diameter van de collector is (6 Volt) 45 mm en hiervan mag maximaal 2 mm afgedraaid worden. Hierna de tussenlamellen met een zaagblaadje van dezelfde breedte schoonmaken.
Met perslucht kan het geheel worden schoongeblazen. Als dat alles gebeurd is kunnen we de bedrading controleren en of de isolatie nog goed is. Wanneer je de startmotor jaarlijks even nakijkt zul je niet gauw worden verrast door storingen of slecht starten.

Onderhoud startmotor:

1 - Diverse punten smeren met vet of een druppeltje olie.
2 - Het inwendige gedeelte schoonblazen met perslucht.
3 - Controle van de koolborstels en collector. 
4 - Controle van de elektrische wikkelingen op isolatie en aansluitingen.
5 - Startrelais (6 Volt installatie) controleren op inbranden indien gemonteerd op startmotor. Eventueel vervangen, of elektrisch startrelais plaatsen met bijpassende trekschakelaar.


Is al dit werk je teveel of heb je weinig tijd, smeer dan op z'n minst de startmotor eens per jaar!

Bij het terugplaatsen van de startmotor:
De vatting waarin de startmotor wordt geschoven licht invetten ter voorkoming van corrosie 
Controle van de stroomkabel op losse draadjes van de kabelschoen.

Opmerking:
Voor de 6 Volt installatie zijn verschillende type startmotoren in de handel. Zo zijn er startmotoren waarvan de veldwikkelingen van alluminium en soms ook van koper zijn. 

Ook het aantal veldspoelen kan verschillen. Zo zijn er startmotoren met 2 (Paris-Rh
ône), maar er zijn er ook met 4 veldspoelen (Ducellier). De laatste met natuurlijk meer vermogen en dat is zeker aan te raden wanneer de startomstandigheden wat minder gunstig zijn.

Voor informatie en handelingen zie ook het handboek Traction Avant handeling nr. 145.

Naar boven

                    Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015