Home                  Gereedschap overzicht
 

Speciaal gereedschap 

Wil je meer dan alleen maar normaal onderhoud uitvoeren, dan heb je al gauw speciaal gereedschap nodig. 


Gereedschap
Onder normaal gereedschap verstaan we een reeks van steekringsleutels, verschillende soorten schroevendraaiers, een boormachine, momentsleutel, dopsleutels, schuifmaat, spanningsmeter, voelermaatje, bougiesleutel en nog veel meer.
Eigenlijk gereedschap dat je gewoon bij een gereedschapszaak kunt aanschaffen. 

Speciaal gereedschap
Bij bijna alle automerken wordt specialistisch gereedschap gebruikt bij reparaties of afstellingen en vaak ook nog type afhankelijk. Zo is er ook speciaal gereedschap dat je alleen maar kunt gebruiken voor de Traction Avant. Van de hele lijst aan speciaal gereedschap wordt een deel er van praktisch nooit gebruikt terwijl er ook een aantal zijn die regelmatig worden toegepast. Ook zijn er gereedschappen bij die hun toepassing hebben verloren of vervangen worden door andere. Enkele zijn ook verdwenen en dus niet meer verkrijgbaar. Sommige gereedschappen kunnen of moeten we zelf maken gezien de zeldzaamheid ervan. De belangrijkste gereedschappen die regelmatig worden toegepast zien we hieronder.

Rempasser 2100-T (2103-T) en Stelsleutel remsegmenten  2120-T
Deze twee gereedschappen worden in combinatie gebruikt. Om de remmen opnieuw in te stellen na vervanging van de remvoeringen, gebruiken we de rempasser. Eerst wordt de ronding van de remtrommel gemeten en deze gegevens kopiŽren we voor de ronding van de remvoeringen. Omdat deze instelling veranderd is kunnen we door middel van de stelsleutel de remsegmenten bijstellen om de ronding te optimaliseren. Omdat de remtrommel twee remsegmenten bezit zal dus voor elk segment de afstelling moeten worden gemaakt d.m.v. de twee excentrieken. 
Zie het verhaal "
Remschoenen afstellen".

Trommel- en lagertrekker 1750-T (1820-T)
Dit gereedschap is onontbeerlijk als we de remtrommel willen verwijderen. Het is een multifunctioneel stukje gereedschap dat verschillende toepassingen kent. De bout die de spil vormt van het totale stuk gereedschap kan met een Bahco of Engelse sleutel, met bekbreedte van 33,5mm, worden bediend. Het speciale originele gereedschap wat hiervoor normaal wordt gebruikt  is sleutel 1810-T (38,4mm). Met deze trekker kan ook het differentieellager verwijderd worden. (1750-T en 1753-T)

Buitenlagermoersleutel 1825-T
Deze moer bevindt zicht als opsluitmoer van het buitenlager van de voorwielen en zal als eerste moeten worden verwijderd voordat we de bovengenoemde trommeltrekker kunnen toepassen.
Deze sleutel kunnen we ook zelf maken en de opsluitmoer als voorbeeld gebruiken.

Klemring 1656-T
Met deze ring worden de zuigerveren samengedrukt zodat het inbrengen van de zuiger in de cilinder wat makkelijker gaat. De cilinderspanveer heeft deze functie overgenomen en is ook nog verstelbaar zodat deze ook voor andere diameter zuigers met zuigerveren gebruikt kan worden. 

Meetklok MR-3377
Voor het afstellen van de hoogte van de cilinders (chemises). 
Dit gereedschap wordt vaak zelf gemaakt en wordt gebruikt bij nieuwe cilinders waarbij de hoogte van de cilinders, inclusief pakking, boven het motorblok moet worden bepaald.
Zie verhaal "
Cilindermetingen".

Blokkeer hefboom MR-3352 
Hefboom voor het blokkeren van een differentieelflens versnellingsbak. Hiermee voorkomen we het meedraaien bij het losmaken van de moeren van de differentieelflens. Deze hefboom is handig wanneer de aandrijfas moet worden vervangen. De zelfgemaakte versie ziet er als een vork uit maar doet hetzelfde.

Bevestigingsbouten versnellingsbak 1676-T en 1675-T
Voor de bevestiging van de versnellingsbak aan het motorblok worden speciale bouten gebruikt die alleen met dit gereedschap kunnen worden vast- of losgedr
aaid. (Wielewaalsleutel koppelingshuis)

Trekker voor stuurkogels 1964-T
Voor het gebruik wordt een extra dopje gebruikt om beschadiging van de bout te voorkomen.

Bovenfuseekogeltrekker 1850-T, onderfuseetrekker 1851-T en afstelgereedschap 1852-T
Voor het afstellen van de bovenfusee deze niet te vast afstellen, er moet nog vet tussen kunnen. 

Exentrieken afstellen voor remsegmenten sleutel 2120-T
Dit gereedschap wordt in combinatie gebruikt met de rempasser 2100-T. 
Het afstellen gebeurt per remsegment en zodanig dat een goede passing wordt verkregen t.o.v. remtrommel.

Niet genoemd gereedschap

De lijst van specialistisch gereedschap is bij lange na niet compleet. Deze gereedschappen zijn vaak zo zelden in gebruik dat een vernoeming voor ons om praktische redenen weinig zin heeft. Voor extra onderhoud aan de Traction is het bovenvermelde specialistisch gereedschap in de meeste gevallen voldoende. 

Opmerking over het zelf maken van speciaal gereedschap
Er wordt in de handboeken gereedschappen vermeld met de aanduiding "MR-xxxx". MR betekent in dit geval dat het gereedschap zelf gemaakt moet worden. Meestal wordt hierbij een tekening gegeven met maten voor het zelf maken van dit gereedschap. De maten zijn over het algemeen richtlijnen en er kan, wanneer er inzicht is in het gebruik van het gereedschap, van worden afgeweken. 


Rempasser compleet 2100-T (2103-T)


Mulifunctioneel gereedschap met meerdere mogelijkheden.


Trommel- en lagertrekker 1750-T en  1820-T


Buitenlagermoersleutel 1825-T (zelf gemaakt)


Cilinderveer spanband is een vervanger van de klemring 1656-T. Deze spanveer vergemakkelijkt het inbrengen van de zuiger inclusief de zuigerveren in de cilinder (chemises).


Stuurkogeltrekker 1964-T
 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 17-06-2016