Home                   Elektrisch overzicht
 

Spanningzoeker

Om snel een spanning te willen meten op b.v. een zekering of lampaansluiting is een spanningszoeker het aangewezen instrument. Defecte elektrische onderdelen kunnen hiermee gemakkelijk worden opgespoord en gevonden.


Meten is weten
Het komt wel eens voor dat we willen weten of er daadwerkelijk spanning aanwezig is op een bepaald spanningspunt van de Traction. We kennen allemaal wel de spanningzoeker die voor 220 Volt gebruikt wordt. Heel handig ondanks het feit dat er maar weinig gebruik van wordt gemaakt. Datzelfde geldt eigenlijk ook min of meer voor de 6- 12 Volt spanningzoeker. Een universeelmeter hebben we niet altijd bij de hand maar als we toch spanning willen meten dan is zo'n kleine spanningzoeker wel zeker zo handig. Even groot als die van een 220 Volt spanningzoeker en daarom gemakkelijk om mee te nemen of om bij je te hebben. Hij ziet er uit als een pen met een draadje er aan waar aan het uiteinde een krokodilklemmetje vastzit die ergens op de massa van het voertuig kan worden vastgezet.

Goede massa verbinding
Zet het krokodilklemmetje van de spanningzoeker zo dicht mogelijk bij de massaklem van de Traction of op de klemschroef van de accu. Zo zijn we verzekerd van een goede aarde / massa verbinding. Met de punt, waar een beschermdopje op zit, die we eraf kunnen halen, kunnen we zelfs door een geļsoleerde draad heen prikken. Zo zien we het verloop van de spanning in de draad en kunnen we deze dan ook volgen. Soms wordt er op een klem of schroefverbinding geen spanning gemeten maar in de draad zelf wel. Zo komen we er achter waar een foute of slechte verbinding aanwezig is.

Lekstromen
De spanningzoeker is uitgevoerd met een lampje en vormt een belasting voor het te meten spanningspunt. Lekstromen worden om deze reden niet zo makkelijk gemeten waardoor we niet op het verkeerde been worden gezet en zo tot verkeerde conclusies zouden kunnen komen. Zo hebben we meer zekerheid of er wel- of geen spanning aanwezig is op een bepaald punt.

Andere vormen Spanningszoekers 
Bij een ledspanningzoeker is het gebruik er van iets anders dan van een spanningzoeker met lampje. Omdat deze eerste wat gevoeliger is voor een spanningsmeting kunnen hier wat makkelijker lekstromen gemeten worden. Voor de leek wordt het dan wat lastiger om in zo'n geval tot een juiste conclusie te komen. Datzelfde geldt ook min of meer voor een universeelmeter waarbij we wel een uitlezing krijgen bij een analoog meetinstrument (uitgevoerd met aanwijzer naald) die dan wat meer duidelijkheid geeft.

Voorkeur spanningzoeker
Een spanningzoeker met lampje heeft dan ook in de meeste gevallen de voorkeur omdat we niet willen weten "hoeveel" spanning er aanwezig is maar of er spanning aanwezig is.


Spanningszoeker voor 6-12- en zelfs 24 Volt kan er mee gemeten worden zij het voor wat kortere tijd.

Hier wordt een zekering getest waarna het lampje fel oplicht als deze nog goed is.
 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-10-2015