Home                     Elektrisch overzicht
 

Slechte elektrische verbindingen verbeteren

Elektrische verbindingen kunnen na verloop van tijd onbetrouwbaar worden door corrosie of oxidatie. Overgangsweerstand en daardoor spanningsverlies is dan niet uitgesloten. sommige onderdelen kunnen daardoor slechter gaan functioneren.
Slechte elektrische verbindingen
We kennen het wel, slechte verlichting, slecht starten van de motor enz.. Dat komt niet alleen omdat we een 6 Volt installatie hebben maar het is deels te danken aan diverse elektrische overgangen. Een van de meest voorkomende gebreken is het deels ontbreken van goede aardverbindingen. Hiervoor wordt meestal de carrosserie  gebruikt en dat is zelfs bij moderne auto's nog gebruikelijk. Door roest en slechte schroefverbindingen wordt in de loop der jaren een overgangsweerstand gecreeerd die voor het nodige spanningsverlies zorgt. De oplossing is cruciale onderdelen van een extra aard- of massadraad te voorzien. Dat kunnen bijvoorbeeld de koplampen zijn maar ook voor de ontsteking kunnen we voor een extra aarddraad zorgen afhankelijk van het spanningsverlies. Bij moderne auto's wordt zelfs de motor van een speciale aardstrip voorzien om het starten te vergemakkelijken. Eigenlijk geen overbodige luxe als we de zwakke startmotoren van de Traction bekijken waarvan sommige maar met twee veldwikkelingen zijn uitgerust.Onbetrouwbare aansluitingen
Kabelschoenen op de klemstroken in het motorcompartiment zijn vaak geoxideerd en kunnen meestal wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Licht invetten met vaseline is nodig om oxidatie in de toekomst tegen te gaan. Een groter probleem vormt de kabelboom in de motorruimte waar de aansluitdraad aan de kabelschoen is bevestigd. De tiertjes van de aansluitdraad en de kabelschoen vormen vaak een overgangsweerstand. Aan de buitenzijde is niets waar te nemen maar als we de verbinding van de kabelschoen open maken zien we dat de blanke draad zwart gekleurd is en soms groene uitslag vertoond.Mogelijke oplossingen
De enige oplossing is, om wanneer de kabelschoenverbinding inderdaad te wensen overlaat, de aansluitdraad iets in te korten maar gezien de lengte die dan vaak overblijft, is dit moeilijk uit te voeren. Een mogelijke oplossing kan ook zijn om nieuwe kartelringen te gebruiken tussen de kabelschoen en de schroefverbinding om op deze manier de verbindingen iets te verbeteren. Met wat vaseline monteren om oxidatie te voorkomen. Als laatste blijft over de kabelboom in de motorruimte te vervangen omdat dit deel het meest te lijden heeft gehad van diverse invloeden zoals hitte, olie en vocht.


Het uiteinde van de draad in de kabelschoen is vaak geoxideerd en wanneer er ook nog een grote stroom loopt dan kan zo'n aansluiting behoorlijk warm worden waarbij de isolatie kan smelten. Het contactslot van de Traction is onder andere zo'n probleempunt.

De overgang kabelschoen aansluitdraad geeft vaak problemen waarbij aan de buitenzijde niet veel te zien is!

Kartelringen zijn er in diverse afmetingen en zorgen bij toepassing voor een beter elektrisch contact.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015