Home                        Aandrijfas overzicht                    
 

Schuifmof reparatie

Klik-klak geluiden bij het wegrijden is in de meeste gevallen hinderlijk maar niet direct schadelijk. Een eenvoudige oplossing is de speling opvullen met onderdelen van een staalborstel.


Motorbewegingen
Bij het wegrijden van de Traction kan het gebeuren dat er bijgeluiden hoorbaar worden die er niet behoren te zijn. Door de soepele ophanging van de motor worden motorbewegingen overgebracht aan de aandrijfassen wat vaak gepaard gaat met meer of minder heftige bewegingen van de spatborden. Door deze bewegingen treden op de randen van de spatborden vaak scheuren op. Meestal zijn deze bewegingen te wijten aan een niet goed afgestelde drukgroep of koppelingsplaat.

Gevolgen motorbewegingen
Deze bewegingen kunnen ook gevolgen hebben voor de aandrijfassen en zeker voor de schuifmoffen. Deze schuifmoffen hebben meerdere spiebanen om lengteverschillen op de vangen bij het omhoog- of omlaag bewegen van de voorwielen. Langzaam kan in deze schuifmoffen speling ontstaan die voor de klik- klak geluiden zorgen. Ondanks deze speling in de schuifmof- of moffen blijft de aandrijving ook op lange termijn goed functioneren zij het dan met deze hinderlijke klik-klak geluiden bij het wegrijden.

Opheffen schuifmofspeling
Om deze speling wat te reduceren of weg te werken moeten we deze speling opvullen en dat kan op een eenvoudige manier met tiertjes van een staalborstel. Met een tangetje kunnen deze makkelijk uit de staalborstel getrokken worden waarna ze worden rechtgebogen. Deze worden dan in de schuifmof gestoken en verdeeld over de gehele ronding. We merken vanzelf wanneer er genoeg in zitten als dus deze speling geen tiertjes meer kan bevatten. Wat extra vet aanbrengen en de schroefring er weer op draaien. Geen klik- klak geluiden meer en dat was dan ook de bedoeling.

Aandrijfassen vervangen
Wanneer er na verloop van tijd andere en meer problemen aan de aandrijfassen zich voordoen kunnen we deze het beste in zijn geheel vervangen.

Foto's
Eigenlijk spreken de foto's voor zich, waarbij we op de bovenste foto zien hoe een staalborstel wordt ontleed.
Op de middelste foto is de afdichtingsring losgedraaid en teruggeschoven zodat de staaldraadjes er eenvoudig  ingeschoven kunnen worden.
De onderste foto laat het eindresultaat van deze operatie zien. 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015