Home               Verhalen over techniek 
 

  Ruitenwisserbladen 

De ruitenwisserbladen zijn net zo belangrijk als de ruitenwisserinstallatie zelf. De zwakste schakel bepaalt namelijk het wisresultaat. Zorg dat de ruitenwisserbladen goed aankomen en dat de voorruit schoon is.


Vroeger
De ruitenwisserbladen van de Traction in vergelijk met die van de hedendaagse modellen steken wel heel erg schril af wat uitvoering betreft. Uit die tijd was deze eenvoudige uitvoering dan ook meer dan genoeg en moesten deze ruitenwisserbladen alleen maar wat regenwater wegvegen. Van een ruitenwisserintervalschakeling was dan ook uit die tijd geen sprake maar er was waarschijnlijk wel aan gedacht want je kon hem met de hand bedienen als continue gebruik niet nodig was. Natuurlijk kon je de wisserbladen met deze handbediening ook naar een plaats verschuiven zodat hij niet in het gezichtsveld bleef staan bij het uitzetten van deze wisserinstallatie.

En nu
Wat toen nog voldeed is nu niet meer voldoende en het is dan ook een handicap als we in een regenbui achter iemand aan rijden. Dan merken we pas de tekortkomingen. Ook als tegemoetkomend verkeer ons voorbij komt rijden worden we in een waas van regen gehuld. Doordat er geen enkele soepelheid in deze ruitenwisserbladen zit is het des te belangrijker dat deze goed aankomen op de voorruit en dat het rubber nog soepel is en niet is uitgedroogd of verhard.

Toevoeging
Sommige Tractionisten ervaren de tekortkomingen van deze ruitenwisserinstallatie aan den lijve, vooral als deze veel gebruikt wordt, als heel erg bezwarend en monteren dan ook als toevoeging een ruitenwissersproeier. Niet zo opzichtig maar in de hoeken van de motorkap waar dan een paar kleine pijpjes uitsteken zodat deze bij sterke vervuiling van de voorruit gebruikt kunnen worden om deze van extra water te voorzien. De techniek die hiervoor nodig is is vrij simpel en eenvoudig. Een klein dompelpompje die je vaak bij caravans ziet voor de watervoorziening volstaat en werkt ook goed op 6 Volt.

Opmerkingen
Houd de voorruit vetvrij en vrij van vliegjes en ander straatvuil zodat, wanneer je overvallen wordt door een regenbui, de ruitenwisserbladen dan minder hoeven te presteren.
De kans dat de ruitenwisserbladen niet helemaal aankomen, en dus niet goed wissen, is groot en is meer of minder afhankelijk van het fabricageproces. je kan dus pech hebben als je nieuwe hebt gekocht en deze dan niet voldoen.

Slecht zicht door onvoldoende werking van de ruitenwisserbladen.


Ondanks het feit dat de Tractionruit vlak is zou het toch beter zijn geweest om meer flexibiliteit in de wisserbladen te hebben voor een beter wiseffect.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015