Home                Ontsteking overzicht
 

      Rotoras

De verdeler heeft diverse punten die wat aandacht verdienen. Dit zijn wat smeerpunten en afstellingen die heel belangrijk zijn.

Rotorassmering
De verdeler is een onderdeel die de bougie van elke cilinder van een vonk voorziet. Precies op tijd en in de juiste volgorde als het kan. Zoiets kun je afstellen en een ingewikkelde klus is het ook niet, zie ook "Ontsteking afstellen in woord en beeld" , maar er is meer te doen en dat is wel heel simpel. Een heel klein beetje vet op de rotoras smeren zodat we ook wat langer met het contactpuntje kunnen doen. Het vervelende is wel dat wanneer we dit achterwege laten de contactpuntjes steeds dichter bij elkaar komen te zitten en dat gaat gepaard met het wel en niet zuiver lopen van de motor. Het begint met af en toe onduidelijk stotteren en inhouden. Daarna komt dit steeds frequenter voor met ploffen in de uitlaat en het niet meer op toeren willen komen van de motor. Het probleem ligt dus in het versneld afslijten van het pertinax blokje wat aan het contactpuntje zit.
Wat een beetje vet al niet kan voorkomen!

Verdere smeerpunten
Het centrale punt van de rotoras kunnen we smeren met wat druppels motorolie evenals de overige bewegende delen. Hiervoor moet wel de grondplaat waar het contactpuntje op gemonteerd is verwijderd worden om er bij te kunnen!

Foto verdeler: Duidelijk zijn de slijtagegroeven op de rotoras te zien dit door gebrek aan smering.
Viltje
Soms is het viltje in het midden van de rotoras verdwenen. Als dat niet meer te verkrijgen is kunnen er met wat knipwerk of met behulp van een holpijpje wat rondjes gemaakt worden uit een viltachtig lapje. Je kunt dan meerdere rondjes  op elkaar leggen om de vereiste dikte te krijgen.
Eigenlijk hoort het onderste verhaaltje niet bij het rotorras onderwerp maar is belangrijk genoeg om het even te vermelden.

Centrifugaalgewichtjes
Als de grondplaat verwijderd is zien we de centrifugaalgewichtjes die in grote mate bepalend zijn voor het rijgedrag van de Traction. Verscholen onder de grondplaat maar ook hier kan een paar druppeltjes olie geen kwaad. 

Zie ook onderwerp "Ontsteking"

Centrifugaalgewichtjes zonder de veertjes.
 
 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-09-2017