Home               Carrosserie beschermen
 

Roest bestrijden

Enkele van de vele roestbestrijdingsmiddelen elk met een eigen toepassing en soms vergelijkbaar met elkaar. Beproefde middelen dus die, de taak waar voor ze staan ook waar kunnen maken.


Roest bestrijden
Het lijkt wel of het om een plaag gaat van ongedierte maar niets is minder waar. Roest ontstaat door een verbinding van ijzer met zuurstof en die daardoor niet meer de eigenschappen van ijzer bezit. Het is een proces dat we liever willen voorkomen en daarom alle middelen in de strijd werpen om dit tegen te gaan. Niets is goed genoeg maar welke afdoende werkt is dan de vraag. Roestomzetters zijn er van verschillende fabrikanten maar de werking van deze producten is meestal van tijdelijke aard. Je moet dus direct na zo'n behandeling door een roestomzetter deze verder behandelen met een verfproduct wil je niet alsnog geconfronteerd worden met roest. Roestomzetters werken meestal op chemische basis maar er is er een die een toevoeging heeft in de vorm van een epoxy. Het is dus een twee in een product onder de naam Brunox. Een amberkleurige vloeistof die aangebracht op ijzer overgaat in een zwarte kunststof laag. Aangebracht met een kwast laat het na droging geen strepen achter. De eerste aangebrachte laag is meestal dofzwart die bij een tweede laag al geleidelijk glanzend wordt. Na drie lagen wordt een glanzend geheel verkregen die na uitharding behandeld kan worden met de meest voorkomende verfsoorten. Deze Brunox heeft een diep penetrerende eigenschap en is in kleine kieren ook nog vullend. Vooral geschikt op plaatsen die roestgevoelig zijn zoals de onderkant van deuren van de Traction. Brunox is er in verschillende hoeveelheden verkrijgbaar en zelfs in een spuitbus. Nu kunnen we de roest te lijf gaan en hopen dat hij deze keer minder vaak terugkomt dan dat we normaal gewend zijn!!

Owatrol
Owatrol is geen roestomzetter maar een olieproduct welke ons kan helpen de roest te bestrijden. Het is een middel die als verfverdunmiddel gebruikt kan worden in plaats van wasbenzine of terpentine. Owatrol alleen is een uitstekend antiroestmiddel voor holle ruimtes en ook deuren van de Traction kunnen er goed mee behandeld worden, Gewoon de deur op zijn kop houden en er wat Owatrol  ingieten. De deur kantelen zodat deze rondom geraakt wordt door deze vloeistof. Zet er wel een bak onder om het teveel weer op te vangen zodat het weer hergebruikt kan worden. Na droging blijft Owatrol enigszins kleverig aanvoelen. Maak na deze behandeling de deur aan de buitenzijde wel goed schoon.
Owatrol verkoopt ook een ijzermenie met dezelfde basiseigenschappen als de 'Owatrol olie' maar dan met wat toevoegingen, zodat deze ook als basis kan dienen op kaal staal.

Lijnolie
Een product dat zeker in dit rijtje thuis hoort is lijnolie. De gekookte versie is een beetje te vergelijken met de hierboven genoemde Owatrol. Ook dit product kan bescherming bieden voor holle ruimtes maar dan moet het wel verdund worden als je het wilt spuiten. Bij de gekookte versie zit een siccatief (verharder) die er voor zorgt dat deze lijnolie kan uitharden. Door lijnolie te koken, en dat is meer dan 100 graden Celsius, veranderen de moleculen zodat er eigenlijk een ander product ontstaat met betere eigenschappen. Lijnolie wordt vaak gebruikt als een blanke lak op hout. Ook in de watersport wordt dit product veel toegepast bij klassieke schepen. Denk hierbij aan vissersschepen van vroeger.
Er is ook nog de ongekookte (rauwe) versie die vaak gebruikt wordt door kunstschilders die hierin hun kwasten bewaren en deze daardoor soepel blijven. Ook voor deze lijnolie kunnen we een toepassing vinden. Zoals het beschermen van de accubak tegen de inwerking van gemorst accuzuur. Door bij deze lijnolie wat siccatief toe te voegen kunnen we deze ook laten uitharden. De hoeveelheid verharder bepaalt dan het uiteindelijke resultaat. Beide oliesoorten, dus zowel de rauwe als de gekookte lijnolie, kunnnen als impregneermiddel voor kaal staal worden gebruikt tegen het doorroesten ook als het metaal al wat roestig is.
Opmerking:
Lappen of doeken die doordrenkt zijn met lijnolie open vouwen en laten drogen of onder water dompelen in verband met het broei-effect en daardoor de kans op zelfontbranding.

Roestoplosser

Om roest tegen te gaan zijn veel producten verkrijgbaar waarvan sommige een chemische verbinding aangaan, de zogenaamde roestomzetters. Deze werken alleen effectief wanneer de roest niet te ver is doorgedrongen in het materiaal. Dus deze is voor oppervlakkige roest zeer geŽigend. Een andere oplossing die als aanvulling kan worden gezien is de roest-oplosser van Rustyco. Het verwijdert roest voor honderd procent poriŽndiep, zo wordt beweerd, in alle naden en kieren van staal. Zonder te stralen of te schuren. Simpelweg het roestige voorwerp onderdompelen in een Rustico roest-oplosser, waardoor het voorwerp wordt gereinigd en van een grijsachtige corrosiewerende laag wordt voorzien. Dit is de ideale ondergrond voor alle soorten primers en kan daarom direct hierop aangebracht worden. Het kan dus zo weer als nieuw metaal behandeld worden. Rustyco is een concentraat wat met water te verdunnen is.  Met ťťn liter Rustyco maakt je al gauw een 20 liter krachtig ontroestingsbad, dat meerdere keren gebruikt kan worden, totdat het donkerzwart van kleur is geworden. Rustyco tast het basismateriaal niet aan. Onschadelijk voor lak, kunststof, hout, rubber, vinyl, glas, RVS, aluminium, koper, chroom, enz. Geen gevaarlijke dampen, niet giftig, niet brandbaar, biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk.
Voor voorwerpen die niet gedompeld kunnen worden, is er de Rustyco Gel. Deze gel kan met een kwast aangebracht worden en geeft hetzelfde resultaat als de Rustyco oplossing.
Voor meer info en werking over dit product zie je
hier op YouTube waarbij de beelden voor zich spreken.

Roest bestrijden
Een verhaal dat hierbij aansluit is "Carrosserie impregneren". Het product wat hierbij wordt gebruikt is van Epifanes en ook dit middel is geschikt om roest te bestrijden, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen.
Lees hier verder...

Roestomzetter Brunox is een van de weinige producten die na het omzetten van de roest ook nog een beschermende grondlaag aanbrengt. Deze grondlaag is een epoxylaag die geen vocht doorlaat of aantrekt. Eigenlijk een klein beetje te vergelijken met een twee componenten dampdichte laklaag die meestal als eerste laag wordt aangebracht op kaal ijzer.
Epoxy is niet te vergelijken met polyester omdat deze laatste wel vocht in zich opneemt en aantrekt, denk maar aan  osmose bij schepen.

Owatrol als roestconservering.

De gekookte en de ongekookte (rauwe) lijnolie die alle twee doorroesten van ijzer kunnen tegengaan. De gekookte droogt vanzelf maar het uithardingsproces kan versneld worden door wat siccatief (verharder) er aan toe te voegen. Datzelfde kan ook toegepast worden bij de rauwe lijnolie.

Geconcentreerde roestoplosser in diverse hoeveelheden en is zelfs in gel verkrijgbaar.
 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 24-04-2018