Home                 Algemeen overzicht           Remsysteem overzicht
 

Remolie en remolie 

Een DOT3 remolie is niet altijd dezelfde DOT3 remolie van een ander merk ook als de specificaties gelijk zijn en dat zelfde geldt eigenlijk ook voor de andere DOT remoliesoorten. Onderling mengen kan desastreuze gevolgen hebben!


Remolie vervangen
Remolie is er in diverse soorten verkrijgbaar en zal na een bepaalde gebruikstijd vervangen moeten worden. Diverse dopes in de remolie verouderen of verdwijnen of verliezen grotendeels hun werking waardoor er geen garantie meer is voor een goede bescherming of werking van het remsysteem. Bij het verversen of ontluchten van het remsysteem gebruik je normalerwijze hetzelfde product wat reeds in het remsysteem aanwezig is. Een bijkomstigheid kan zijn dat de specificatie van de nieuwe remolie is veranderd. Je kan het zien als een verbetering van het product door de fabrikant. Ontwikkelingen staan immers nooit stil. Het hoeft daarom in de meeste gevallen geen probleem te zijn bij het vervangen of bijvullen van remolie in het remsysteem als je maar bij hetzelfde product blijft.

Bijwerkingen
Maar dan nog kan het gebeuren dat bij vervanging of bijvullen van het remsysteem bijwerkingen kunnen optreden vooral bij gebruik van remolie van een ander merk met dezelfde DOT specificatie! 
Dopes in de nieuwe remolie kunnen bijvoorbeeld andere stoffen bevatten. Ondanks de verbetering van de remolie kan de olie negatieve inwerkingen of bijwerkingen hebben op alle rubberen onderdelen van het remsysteem. Het rubber wordt dan sponzig en lost gedeeltelijk op. Het gevolg is een geheel of gedeeltelijk falend remsysteem. Het is ook afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte rubberen onderdelen die meestal gemaakt zijn van natuurrubber en daarom niet alle remoliesoorten kunnen verdragen. Tegenwoordig worden veel synthetische rubberen onderdelen in het remsysteem toegepast wat minder gevoelig is voor bijwerkingen en dus de keuze van andere merken remolie gemakkelijker maakt.

Andere merken remolie en mogelijke gevolgen
Bij gebruik van een ander merk remolie, ondanks het feit dat de DOT specificaties overeen komen met je aanwezige remolie in je remsysteem, wordt het risico van een falend remsysteem groter. Ook hier is de samenstelling van de remoliekeuze in de meeste gevallen verantwoordelijk voor remproblemen. Meestal manifesteert de remproblemen zich na een bepaalde tijd zodat we niet een directe link kunnen leggen wanneer deze niet meer goed functioneert. Het begint meestal bij de hoofdremcilinder die niet meer hard maar sponzig aanvoelt. Soms wordt helemaal geen druk meer gevoeld en moeten we meerdere malen het rempedaal indrukken om weer enigszins pedaaldruk terug te krijgen. In zo'n geval zullen alle rubberen onderdelen van het remsysteem vervangen moeten te worden.

Noodgevallen
In geval van nood kan een DOT3 remsysteem bijgevuld worden met bijvoorbeeld een DOT4 maar niet andersom en dan alleen als deze remolie van dezelfde fabrikant is. Ververs het systeem erna door het originele gebruikte remolieproduct. Lees altijd de voorschriften van de fabrikant over de mogelijkheden van uitwisselbaarheid!
Zie ook het verhaal over "
Remvloeistoffen" en de keuze ervan.

Opmerking
Worden er gebreken aan het remsysteem geconstateerd, rij dan niet verder. Moderne auto's hebben om veiligheidsredenen namelijk een gescheiden remsysteem, wat een Traction Avant niet heeft.
Remvloeistof wordt in de volksmond ook wel eens remolie genoemd terwijl het eigenlijk geen olie is maar een vloeistof op basis van polyglycerol met additieven om de eigenschappen van de vloeistof te verbeteren.

Keuze genoeg wat betreft de remolieproducten maar bij onderling gebruik, ook als je bij dezelfde DOT specificatie blijft, kunnen deze remoliesoorten vrij agressief reageren en het remsysteem onklaar maken.

Soorten remvloeistoffen. Verwissel deze soorten niet bij verversen of bijvullen van het remsysteem!
 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 23-03-2017