Home                 Remsysteem overzicht
 

Hoe gebruik je de remmen?

Je kan op verschillende manieren remmen. Hard maar kort remmen of rustig en dan wat langer remmen. Wat geeft de minste slijtage?Remmen en remmen

Deze keer geen afstellen of schoonmaken of wat nog meer werk is remmen vervangen, maar het gebruik van de remmen. Remmen zijn nodig wanneer je voor een verkeerslicht op tijd moet stoppen of als we een bocht willen nemen en de snelheid is nog een beetje te hoog, dan moeten we remmen. Ongemerkt gebruiken we de rem vaker dan nodig is en dat komt ook omdat de snelheden, vergeleken bij vroeger, hoger liggen. Het verkeer moet sneller doorstromen en daar gaan we dan met een oldtimer vaak in mee. Maar hoe moeten we dan remmen? Krachtig en op het laatste moment remmen of participeren we in het verkeer en nemen we al wat gas terug als we zien dat onze voorganger in de verte al gaat remmen.

Waar of niet waar?
De meningen zijn verdeeld waarbij er gezegd wordt dat krachtig remmen korter duurt en zodoende minder slijtage veroorzaakt aan de remvoeringen. Er zijn ook lieden die beweren dat rustig remmen juist minder slijtage geeft en dus beter is. Er komen situaties voor, zoals in bergachtig gebied rijden, waar bij een afdaling bijgeremd moet worden. Het moet zo zijn dat alleen maar rustig bijgeremd moet worden anders moeten we een versnelling lager kiezen. Hierbij geldt meestal dat de versnelling berg op het zelfde moet zijn als bij berg af rijden.

Het inloop proces
Allereerst is krachtig remmen nooit goed, tenzij het nodig is. Wanneer de remmen nieuw zijn moeten ze eerst inlopen en dat gebeurd op een rustige manier. Het duurt meer dan 5000 km voordat de remmen een beetje gezet zijn. De remvoeringen krijgen dan optimaal contact met de trommel zodat de remcapaciteit, indien noodzakelijk, volledig kan worden benut. Remmen moeten dus inlopen net als een zuiger in een cilinder. Het rustig laten inlopen van de remmen is ook veel beter voor de banden want die moeten namelijk ook inlopen zodat deze niet gaan blokken (platte kanten krijgen).

Hoe remmen gebruiken
Als het kan gebruik de rem dan zo min mogelijk en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Denk bijvoorbeeld dat er spijkers op het rempedaal zitten en dat je met je blote voeten moet remmen dan weet je gelijk hoe je de remmen moet gebruiken. Kijk vooruit in het verkeer en neem op tijd gas terug zodat alleen het laatste restje snelheid weggenomen kan worden door te remmen. Op deze manier gaan de remmen zeker 100.000 km mee anders moeten we de remmen al gaan vervangen bij 40.000 km en datzelfde geldt ook voor je banden.
Rustig remmen spaart niet alleen de remvoeringen zelf maar je banden gaan ook langer mee. Voor het brandstofverbruik zal niet snel een verbetering te zien zijn en dit is waarschijnlijk in enkele procenten uit te drukken.


Afstand houden voorkomt dat je plotseling moet remmen. Voor de bocht op de motor afremmen en bijremmen indien nodig. De praktijk is vaak anders omdat we de Traction vaak net zo gebruiken als de auto voor dagelijks verkeer!

Soms wordt er op borden in verschillende talen aangegeven hoe belangrijkheid het is om in een lagere versnelling te rijden en dit is niet zonder reden.

Vroegtijdig banden wisselen als mogelijk gevolg van actief remmen.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015