Home             Borgen, kitten en lijmen overzicht
 

Pakkingen en afdichtingen
Voor olie- en waterafdichtingen

Wanneer normale pakkingen niet helemaal meer voldoen kunnen we in de meeste gevallen gebruik maken van vloeibare pakking.


Pakkingen en algemeen gebruik
Voor afdichtingen zijn verschillende pakkingen voorhanden. In veel gevallen is de voorgeschreven pakking voldoende voor een goede afdichting. Er zijn pakkingen van speciaal papier of karton van een bepaalde dikte voor bijvoorbeeld de waterpomp. Ook zijn er pakkingen die grotendeels van metaal zijn gemaakt zoals we deze terugvinden in bijvoorbeeld de koppakking. Er zijn pakkingen van rubber en soms ook van kurk zoals we die kunnen aantreffen bij het kleppendeksel. Er zijn verschillende soorten vloeibare pakkingen met elk een eigen toepassing zoals bijvoorbeeld het vastzetten van bouten en moeren. Deze zijn meestal geschikt om te borgen. Loctite is hier een voorbeeld van. Loctite is bekend voor hoogwaardige afdichtingsmiddelen.


Hergebruik kleppendekselpakking
Soms kan een pakking hergebruikt worden zoals we dat zien bij het kleppendeksel. Deze kurken afdichting, mits onbeschadig, kan opnieuw gebruikt worden. Wel moeten we de contactvlakken licht in-oliŽn om lekkage te voorkomen. Belangrijk is ook dat het kleppendeksel niet te vast wordt aangedraaid om vervorming hiervan te voorkomen. Het rubberen type kan na verloop van tijd zijn flexibiliteit verliezen. Het rubber wordt dan hard en dicht daardoor minder goed af.

Vloeibare pakking
In geval van een beschadiging aan de pakking of de afdichting, zodat deze niet meer goed afsluit, zoals bij de rubberen kleppendekselpakking het geval kan zijn kunnen we gebruik maken van een vloeibare pakking. Deze vloeibare pakking kent vele toepassingen en is geschikt op plaatsen waar een olie of waterafdichting noodzakelijk is. De temperatuur die deze pakking kan verdragen is ruim 220 graden Celcius. Voor de meeste toepassingen dus ruim voldoende.

Gebruik Wynn's vloeibare pakking
Wynn's is een bekend merk van diverse olietoevoegingen maar ook vloeibare pakking hoort hierbij. De vloeibare pakking zit in een patroon die we mooi kunnen doseren door middel van een hefboompje. Hiermee kunnen we een dunne rups aanbrengen op een reeds bestaande pakking maar kan ook zonder deze pakking toegepast worden.
Met een draairing kan de hoeveelheid pakking geregeld worden. Het is even uitproberen om een mooi gelijkmatig baantje te krijgen. Na gebruik kun je met een dopje de spuitmond van het patroon afsluiten. Belangrijk is dat we de tube vorstvrij bewaren.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-10-2017