Home            Ontsteking overzicht
 

Ontsteking elektrisch of elektronisch?

Door problemen met je oude ontstekingvorm wordt soms gekozen voor de elektronische ontsteking maar is dat wel de juiste keuze?


De keuze waarom elektronische ontsteking
Veel mensen zijn geneigd om de elektrische ontsteking om te ruilen voor een elektronische. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar maar meestal nadat door slijtage of ouderdom de elektrische ontstekingsvorm voor veel problemen had gezorgd. Inbranden van het contactpuntjes en het niet meer op tijd staan van de ontsteking zijn dan vaste terugkerende problemen. Soms ook nog een condensator die de beste tijd had gehad kon voor een moeilijk oplosbaar probleem zorgen.
Regelmatig de ontsteking, en dus ook de contactpuntjes af moeten stellen, is dan ook niet voor iedereen een leuke bezigheid.

Nooit meer ontsteking afstellen
Wat is er nu mooier als dat al deze ontstekingsproblemen tot het verleden zouden behoren door alleen maar over te stappen naar de elektronische variant. Voor veel mensen zeker een opluchting want dan behoren het afstellen en al die andere probleemzaken tot het verleden. Het is bijna alsof je een nieuwe auto koopt zullen we maar zeggen.

Elektronische ontsteking niet onderhoudsvrij
Maar het blije gevoel die de elektronische ontsteking geeft is niet voor eeuwig want ook de elektronische ontstekingsvorm kent zijn beperkingen en onhebbelijkheden. Dat hoeft natuurlijk niet als er maar voldoende over nagedacht wordt bij de aanschaf zodat je er ook achter komt dat bij een elektronische ontsteking ook een bobine hoort die bestand is tegen de hogere spanningen. Ook de controle op de overige onderdelen zoals bougie en bekabeling mogen niet worden vergeten. Als voorbeeld kunnen we de bougie nemen waarbij een grotere elektrode afstand door wegbranden niet direct opgemerkt hoeft te worden. De grotere vonk zou in het ernstigste geval over kunnen slaan naar de zuiger waarbij een gat in de zuiger branden niet ondenkbeeldig is. Je wordt dus niet direct voor problemen gewaarschuwd maar meestal pas als het te laat is.

Terug naar af?
Het opmerkelijke is dat in de praktijk, wanneer de elektronische ontsteking haperingen gaat vertonen, de meeste mensen soms noodgedwongen terugkeren naar het oude ontstekingssysteem. Dan komt daarna waarschijnlijk weer de keuze een nieuwe elektronische ontsteking aanschaffen of het oude vertrouwde elektrische ontstekingsysteem weer terugplaatsen en het daarbijbehorende extra onderhoud voor lief te nemen. Geen eenvoudige keuze omdat je ook geproefd hebt van de voordelen van een elektronische ontsteking.

Meer verhalen over het onderwerp ontsteking
Werking transistorontsteking
 
Upgrade je ontsteking  
Ontsteking verbrandingsmotoren


Hulp bij het maken van de juiste keuze
Om je te helpen bij de keuze van de voor en nadelen van beide ontstekingsvormen is hier een formulier in pdf formaat waar de verschillen van voor en nadelen naast elkaar zijn gelegd zodat het wat makkelijker is om een goede keuze te maken.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 28-02-2019