Home          Ontsteking overzicht          


 
Ontsteking


Bobine met daarnaast een eenvoudige transistorontsteking, die zeker zo goed werkt als de duurdere typen die meestal hetzelfde principe hanteren. Verdeler met vacuumvervroeger. Let op de verbinding van de ontstekingsdraad. De doorvoerisolatie is nogal fragiel en de minste verontreiniging geeft al veel storingen. Denk hierbij aan vuil, vet en pekel tijdens de wintermaanden. Hier ziet men een centrifugaalvervroeger in slechte tijden waarbij onderhoud achterwege is gelaten. Af en toe een druppeltje olie doet wonderen en men hoeft dan ook niet naar een dure superontsteking om te kijken.
Deze centrifugaalvervroeger heeft er ruim 50 jaar opzitten. Voor de Traction Avant zijn er twee typen verdelerkappen in omloop en daar bedoel ik de binnenconstructie mee. De ene heeft een centrale koolstaaf die kan veren en daar hoort dus een rotor bij met een vaste messing plaat. De andere heeft een vast koolstaafje in het midden van de kap, waar dus een rotor bij hoort met een verende bovenlip. Wanneer men niet oplet, is het mogelijk de kappen te verwisselen met als resultaat een niet- of slecht lopende motor. Om bij het centrifugaal mechanisme te komen, moet deze grondplaat voor de contactpuntjes er uit genomen worden. De schroefjes hiervoor zijn moeilijk bereikbaar en er blijft dus niets anders over dan de complete verdeler eruit te nemen.
Deze transistorontsteking is gemakkelijk zelf te bouwen mits men een beetje overweg kan met een soldeerbout van een niet al te groot kaliber. Gebruik niet te veel tin en laat deze goed doorvloeien voor een goede verbinding.

De gebruiksaanwijzing die bij dit pakket geleverd wordt is goed en compleet met duidelijke aanwijzingen voor de montage. Zie hier een reeds gemonteerd exemplaar, nog zonder bedrading en behuizing. De contactpuntjes branden bij deze ontsteking niet meer in en gaan dan ook gemakkelijk 50000 KM mee. (vergeet niet: rotoras spaarzaam in te vetten!)

Rotor met verende lip.

Naar boven

                       Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015