Nieuwsbrief nummer 107     2022 
 
12de jaargang
Informatie en aanvulling CitroŽntechniek 
Traction Avant 11BL

Het rijden in een Traction  Avant 
(update)
Als je voor het eerst in een Traction stapt is dat een hele spannende ervaring. Niet te vergelijken met een moderne auto. Alles voelt stug aan zelfs het zitten erin geeft een andere kijk op de weg.

Inrijden van een Traction met nieuwe- of gereviseerde motor
Met het inrijden wordt bedoeld zoals de fabriek dat heeft voorgeschreven bij de aanschaf van een nieuwe Traction Avant. Het is een voorwaarde voor een lange levensduur van de motor maar ook van remmen en banden die ook moeten inlopen.iIn deze tijd gezien komt er wel een beetje geduld bij kijken omdat de inloop snelheden bijzonder laag zijn en het is dan ook oppassen in het verkeer.

Meer weten over de inrijdsnelheden lees dan
hier verder.


Inrijden  van de Traction begint al in een vroeg stadium
Verhalen over techniek
Verhalen over techniek die in de loop van de tijd zijn gepubliceerd maar nu zijn samengevat in een lijst met een duidelijk overzicht.
Op de voorpagina te vinden met "
Verhalen over techniek (Inhoud)"

Met de link "
Verhalen over techniek" krijg je een kleine beschrijving er bij zoals een voorbeeld hieronder.

Foto rechts een van de verhalen als voorbeeld  "Wat nemen we mee op reis". Voor de Traction Avant, dus een dame op leeftijd, moeten we goed zorgen vooral als we een rit gaan maken of een lange reis gaan ondernemen. De afstand maakt eigenlijk niet zoveel uit omdat we ondanks het onderhoud dat we plegen we toch onverwachts voor verrassingen kunnen komen te staan.

Aandachtspunten en nog veel meer...


Welke olie gebruiken bij gereviseerde motor?
Bij een gereviseerde motor kan een singlegrade olie SAE30 worden toegepast maar ook kan je kiezen voor een modernere oliesoort zoals een 20W50. Beide oliesoorten hebben elk hun voor-  maar ook hun nadelen. Om bij de 20W50 te beginnen hebben we hier een modernere olie die zowel zomers als de winters kan worden toegepast. Verder voordeel is dat deze olie ook dopes bevat. 
Lees ook het verhaal over "Soorten olie".
Het nadeel van deze dopes is, kort samengevat ook wel indexverbeteraars genoemd, deze de kwaliteit van de olie kunnen benadelen zoals de aanhechting van de olie op de cilinderwand.
De SAE30 olie heeft dat nadeel niet waardoor de aanhechting, dus het afschuiven van de olie op de cilinderwand, beter is. Nadeel van deze olie is dat deze geen dopes bevat en alleen in de zomer gebruikt kan worden. Er is wel een oplossing en dat is TSL toevoegen die bijna dezelfde hoeveelheid dopes bevat als bij een multigrade olie 20W50 het geval is.
Lees het verhaal Toevoegingen uit de reeks "
Smering aangepast aan deze tijd".


Welke olie we gebruiken na een motorrevisie, een 20W50 of een SAE30, is een persoonlijke keuze.

Praktische informatie voor oldtimerliefhebbers.


Gratis nieuwsbrief, gratis technische informatie, gratis nieuwsfeed...
 
Free newsletter, des informations techniques gratuites, libre ťchange de News...

Technische Tips en weetjes van
Ben E voor de Traction Avant liefhebber en mensen die van techniek houden.
Veel leesplezier

Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006-2022
Aanmelden / afmelden of e-mail wijzigen