Nieuwsbrief nummer 105     2021 
 
11de jaargang
Informatie en aanvulling CitroŽntechniek 
Traction Avant 11BL


Kraken of ratelen bij het wegrijden voorkomen
Je maakt het wel eens mee. Je staat voor een rood verkeerslicht dat plots op groen springt en dan ontkoppelen en de eerste versnelling kiezen, bijna zeker dat we een krakend of ratelend geluid te horen krijgen. Eigenlijk is dit normaal maar vinden we dit leuk?
Het is bekend
dat we wat geduld moeten hebben bij het kiezen van de eerste versnelling. Doen we dat niet dan worden we beloond met kraken of ratelen van de versnellingbak. Dat komt eigenlijk omdat na het ontkoppelen van de versnellingsbak de hoofdas nog meedraait. Er is dus wat tijd nodig voordat hij stilstaat en het is ook een beetje afhankelijk van de temperatuur van de olie in de versnellingsbak. 
Om dit kraken of ratelen te vermijden moeten we even wachten na het ontkoppelen of we zetten de hoofdas eerder stil. Dit kunnen we doen door eerst na het ontkoppelen een versnelling te kiezen die wel gesynchroniseerd is. Wat voor de hand ligt is om hiervoor eerst de tweede versnelling te kiezen om daarna door te gaan naar de eerste. Bij de meeste versnellingsbakken zijn we met deze handelswijze van het kraken of ratelen af.


Lees ook het verhaal over "
Krakende versnellingsbak".


Ook voor het achteruitrijden kunnen we dezelfde procedure toepassen als voor de eerste versnelling wordt gedaan alleen gaan we nu eerst naar de derde versnelling. 

Torenhoge brandstofprijzen
Ondanks de steeds maar stijgende benzineprijzen hoeven we ons zeker de eerste dertig jaar, volgens de geleerden, geen zorgen te maken over toekomstige leveringen. We zijn namelijk nog te veel afhankelijk van benzine en al die bijproducten die bij het raffinageproces vrijkomen. De brandstofconsumptie van onze Traction zal wel niet veranderen waardoor een ritje ons toch duur komt te staan. Daarom is het een overweging waard om aan alternatieve brandstof te denken zoals LPG. Ook deze prijzen zullen stijgen maar als we naar het verbruik kijken bij onze Traction dan is er bijna geen verschil tussen beide brandstoffen. Gemiddeld moeten we dan rekenen op een liter per acht kilometer. Het verschil in prijs tussen benzine en LPG is bijna drie maal zo hoog. Zitten we met benzine op een prijs van ruim twee Euro per liter, dan betalen we voor LPG iets meer dan 80 Eurocenten.
We moeten wel  bereid zijn om er een LPG installatie voor aan te schaffen en ook  om er kofferbakruimte voor op te offeren. Maak je weinig kilometers met je Traction, dan kan je beter de hoge benzineprijs maar voor lief nemen!

Lees het verhaal "Rijden op autogas" en "
Andere tijden of teruggaan in de tijd"

Voor het plaatsen van een LPG tank moet je wel kofferbakruimte opofferen. Een voordeel is dat je de oude brandstoftank kan laten zitten.

Aandachtspunten en nog veel meer...Veercomfort Traction Avant
Werd vroeger het veercomfort deels bepaald door de banden, nu zijn het de schokbrekers die deze taak volledig moeten overnemen. Door het verbeteren van ons wegennet is ook het rijcomfort verbeterd voor onze Traction. De lage bandenspanning van toen is dan niet meer nodig en we kunnen de banden oppompen tot waarden die bij deze tijd horen. Het grote voordeel hiervan is minder slijtage van de banden en lichter sturen. Maar wat we ook niet moeten vergeten dat zijn de schokdempers. Die bepalen niet alleen het rijgedrag maar ook de remweg bij een noodstop. Wanneer die versleten zijn vermindert dat de grip op de weg bij remmen. Het wiel met een slechte demper gaat dansen waardoor het contact met de weg wordt verbroken. Hierdoor wordt de remweg langer dan verwacht wat zeker ernstige gevolgen kan hebben. 

Lees hier het verhaal over "Schokdempers".

Schokdemper Traction Avant

Praktische informatie voor oldtimerliefhebbers.


Gratis nieuwsbrief, gratis technische informatie, gratis nieuwsfeed...
 
Free newsletter, des informations techniques gratuites, libre ťchange de News...

Technische Tips en weetjes van
Ben E voor de Traction Avant liefhebber en mensen die van techniek houden.
Veel leesplezier

Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006-2021
Aanmelden / afmelden of e-mail wijzigen