Nieuwsbrief nummer 85     2018   
 
8de jaargang
Informatie en aanvulling CitroŽntechniek Traction Avant 11BL
Stralen van de carrosserie  en andere onderdelen 
Stralen is een bekende werkwijze om staal of andere materialen van roest, verf of oxide te ontdoen.
Voor het stralen kunnen we gebruik maken van verschillende soorten straalmiddelen wat natuurlijk weer afhankelijk is van het materiaal wat behandeld moet worden. Voor ijzer kunnen we in de meeste gevallen corund (aluminium oxide) gebruiken van een bepaalde korrelgrootte. Ideaal wanneer er bijvoorbeeld veel roest aanwezig is. Hoeven we alleen maar een verflaag te verwijderen dan kunnen we ook soda (baking soda) toepassen. Het is een zeer geschikt middel om bijvoorbeeld versnellingsbakken of carburateurs van de oxidelaag te ontdoen. Het oppervlak wordt dan met dit middel niet beschadigd maar krijgt de originele nieuwe uitstraling weer terug. Ook als we op rubberen delen of glas spuiten zal dat geen invloed hebben. Baking soda gaat wanneer het op vet of olie in aanraking komt een verbinding aan waardoor er een soort zeepsubstantie ontstaat die weer gemakkelijk met water is te verwijderen.


Foto rechts: Straalketel voor mobiel gebruik.
Lees hier verder...

Aandachtspunten en nog veel meer...

Carburateur sproeierbezetting
Het gebeurt wel vaker dat een geconstateerd probleem van de carburateur wordt opgelost met een verandering in de sproeierbezetting. Ogenschijnlijk met een goed resultaat en in de veronderstelling dat het probleem tot het verleden behoort . Meestal ligt hier een complex probleem ten grondslag die niet is verholpen maar nog steeds aanwezig is. Het probleem is dan wel (tijdelijk) opgelost maar de oorzaak niet!  Was de vroegere sproeierbezetting wel de juiste?
De carburateur is een precisie instrument waar je niet zomaar veranderingen in kan aanbrengen. Soms worden onderdelen verwisseld of er wordt zelfs een verkeerd type carburateur gemonteerd. Niet altijd zonder gevolgen.


Lees hier verder...

Praktische informatie voor oldtimerliefhebbers.

Remschoenen vernieuwen zonder passer (Update)
Wanneer de remschoenen versleten zijn en dus vervangen moeten worden dan kan dat zonder gebruikmaking van een rempasser. Je boft wanneer je dit zelf de eerste keer ook hebt gedaan bij dezelfde remtrommel. Wanneer je dat toen nauwkeurig hebt uitgevoerd is het niet noodzakelijk de onderste instelling van de excentrieken te veranderen of bij te stellen. Is dit niet het geval dan moeten we alsnog de klassieke afstelmethode toepassen. Moeilijk is het niet, alleen meer werk. 

Foto rechts laat de materiaaldikte remvoering van 5mm zien.  
Lees hier verder...

Gratis nieuwsbrief, gratis technische informatie, gratis nieuwsfeed...
 
Free newsletter, des informations techniques gratuites, libre ťchange de News...

Technische Tips en weetjes van
Ben E voor de Traction Avant liefhebber en mensen die van techniek houden.
Veel leesplezier

Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006-2018
Uitschrijven nieuwsbrief of gegevens wijzigen.