Nieuwsbrief nummer 52     2015   
 
5de jaargang
Informatie en aanvulling Citroëntechniek Traction Avant 11BL
                                    

Aandachtspunten en nog veel meer...

Schokdempers
Om een auto zonder schokken over de weg te laten rijden is deze uitgerust met veren, voor elk wiel een. Deze veren zorgen er voor dan oneffenheden in de weg, zoals kuilen en drempels, zonder al te veel bewegingen worden overgedragen aan de carrosserie. We kennen diverse vormen van veren met elk hun eigen toepassing of voorkeur. Om er enkele te noemen hebben we bladveren, schroefveren en torsiestaven, zoals bij de Traction toegepast. Ze hebben een ding gemeen en dat is de schokken ofwel de bewegingen zoveel mogelijk te absorberen. Het nadeel, of eigenlijk een tekortkoming van veren, is dat deze nadeinen, ze komen niet meteen tot stilstand na het nemen van een drempel of hobbel. Om hier verandering in te brengen wordt een schokdemper toegepast die het nadeinen zoveel mogelijk moet tegengaan. Schokdempers moeten dus het rijcomfort verhogen en ook de wegligging want een dansend wiel heeft minder contact met het wegdek en verlengd daardoor de remweg maar verminderd ook de rijprestatie.
Lees hier verder...

Schokdempers

Praktische informatie voor oldtimerliefhebbers.

Nadieselen
Nadieselen komt niet zo vaak voor maar het kan gebeuren dat na een lange autorit je even wilt stoppen op een parkeerplaats. Je draait het contact uit en krijgt meteen te maken met het doorlopen van de motor, zij het met horten en stoten. Het gebeurt een aantal seconden maar je bent verbaasd, wat is hier aan de hand? De motor loopt even door zonder ontsteking en dit wordt dan nadieselen genoemd! In principe kan het iedereen overkomen en vooral in de vakantiemaanden waar de rijomstandigheden anders zijn dan gewoonlijk

Wanneer nadieselen?
Oorzaken, waarbij nadieselen kan optreden, zijn meestal te wijten aan hogere motortemperaturen door bijvoorbeeld een lange rit, slechtere koeling van de motor (inwendige vervuiling), vervuiling in de cilinders door verbranding van olie en hogere buitentemperaturen. Ook een verkeerd gekozen of vervuilde bougie door roetaanslag kan dit veroorzaken waarbij ook de warmtegraad verkeerd gekozen kan zijn. Het is soms een optelsom van oorzaken die nadieselen kunnen veroorzaken.
Lees hier verder...

Koolaanslag zuiger
Naladen accu
Dat een accu van tijd tot tijd geladen moet worden zal duidelijk zijn. Vooral als de Traction Avant voor een bepaalde periode heeft stilgestaan. Maar als de auto dagelijks wordt gebruikt denkt niemand er meer aan om een accu te laden, want hij wordt toch geladen tijdens het rijden! Dat klopt maar op deze manier van laden komt de accu nooit vol. De laadspanning van 7,2 Volt bij een 6Volt accu, of 14,4 Volt bij een 12 Volt accu betekent dat de accu niet echt vol wordt geladen. Het is een veilige laadspanning waarbij de accu nog net niet in de gastoestand wordt gebracht om diverse redenen. Ten eerste verdampt er geen water en treedt er dus geen waterverlies op en verder komt er geen gas vrij die vrij explosief is.
Lees hier verder...

Naladen accu

Gratis nieuwsbrief, gratis technische informatie, gratis nieuwsfeed...
 
Free newsletter, des informations techniques gratuites, libre échange de News...

Technische Tips en weetjes van
Ben E voor de Traction Avant liefhebber en mensen die van techniek houden.
Veel leesplezier

Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006-2015