Nieuwsbrief nummer 49     2015   
 
5de jaargang
Informatie en aanvulling Citroëntechniek Traction Avant 11BL
                                    

Aandachtspunten en nog veel meer...

Carburateur smeren
Een carburateur smeren hoeft eigenlijk niet en dat is een stelling die eigenlijk juist is. De lagerbusjes voor de gasklep zijn gemaakt van fosforbrons wat inhoud dat deze zelfsmerend zijn. Meestal worden deze lagerbusjes nog in de olie gedompeld om levenslang te smeren. Ondanks deze materiaalkeuze en het eventueel toevoegen van extra smeermiddel is levenslang niet zo lang als we wel denken. Een auto heeft net als zoveel andere apparaten een bepaalde economische leeftijd. Daarna is het voor een deel afhankelijk van geluk hoelang iets nog meegaat. Datzelfde geldt ook voor de carburateur. Daarom is het belangrijk, willen we de economische leeftijd verlengen, de carburateur gaan smeren. Moeilijk is het niet en we komen al een heel eind wanneer bovensmering wordt toegepast.
Lees hier verder...

Een van de smeerpunten van de carburateur.

Praktische informatie voor oldtimerliefhebbers.

Terugkerende accuproblemen voor sommige Traction gebruikers?
De meeste accuproblemen zijn terug te voeren door te weinig aandacht die deze krijgt. Daarbij komt nog dat de plaats van de accu niet bepaald uitnodigt deze er even uit te nemen wat voor het onderhoud wel zo handig zou zijn. Om de accu te kunnen verwijderen zullen eerst de beide motorkaphelften moeten worden verwijderd. Door deze onhandige constructie wordt dit als een obstakel gezien waardoor de accu eerder op de plaats zal worden gelaten dan dat hij eruit wordt genomen.

Foto rechts

Accu's van deze constructies hebben enkele onhebbelijkheden en dat is dat ze onder andere meer aandacht nodig hebben dan de tegenwoordige moderne 12 Volt accu's. Zelfontlading is een van de grote boosdoeners ervan en dat geeft blijvende schade als deze te lang aanhoudt!
Lees hier verder...

De klasieke 6 Volt accu eist meer aandacht dan een moderne 12 Volt variant wat het onderhoud betreft.
Expansievaatje en reinigen van de motor
Het expansievaatje wordt meestal toegepast in combinatie met een thermostaat. Dit om te voorkomen dat de bovenste slang bij de Traction "droog" komt te staan na het afkoelen van de motor als er geen expansievaatje wordt gebruikt. Het teveel aan koelvloeistof bij warme motor komt nu dus in het expansievaatje terecht en zal na afkoeling van de motor weer teruggezogen worden. Eigenlijk hebben we geen druksysteem zoals sommige denken maar een overloopsysteem bij onze Traction Avant gekregen.

Overloopsysteem voordelen
Eigenlijk kunnen we dit overloopsysteem ook gebruiken zonder thermostaat en gebruik maken van de voordelen die dit overloopsysteem ons biedt.
Het eerste voordeel is dat we niet meer in de radiator hoeven te kijken of er nog genoeg koelvloeistof aanwezig is. Het expansievaatje is meestal doorzichtig zodat aan de buitenzijde meteen het koelvloeistofniveau kan worden gezien. Ook een voordeel is dat we praktisch geen koelvloeistof meer bij hoeven te vullen. Er verdwijnt namelijk nooit iets tenzij het expansievaatje te klein is gekozen zodat bij hoge motortemperaturen het vaatje alsnog overloopt.
Lees hier verder...

Voorbeeld Citroën DS. Het afvoerslangetje van de radiator, wat normaal onder de auto uit komt, gaat nu naar een opvangfles.

Gratis nieuwsbrief, gratis technische informatie, gratis nieuwsfeed...
 
Free newsletter, des informations techniques gratuites, libre échange de News...

Technische Tips en weetjes van
Ben E voor de Traction Avant liefhebber en mensen die van techniek houden.
Veel leesplezier

Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006-2015