Nieuwsbrief nummer 41     2014   
 
4de jaargang
Informatie en aanvulling Citroëntechniek Traction Avant 11BL
                                    

Aandachtspunten en nog veel meer...

Slechte elektrische verbindingen verbeteren
Onbetrouwbare aansluitingen
Kabelschoenen op de klemstroken in het motorcompartiment zijn vaak geoxideerd en kunnen meestal wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Licht invetten met vaseline is nodig om oxidatie in de toekomst tegen te gaan. Een groter probleem vormt de kabelboom in de motorruimte waar de aansluitdraad aan de kabelschoen is bevestigd. De tiertjes van de aansluitdraad en de kabelschoen vormen vaak een overgangsweerstand. Aan de buitenzijde is niets waar te nemen maar als we de verbinding van de kabelschoen open maken zien we dat de blanke draad zwart gekleurd is en soms groene uitslag vertoond.
Lees hier verder...

Foto rechts
De overgang kabelschoen aansluitdraad geeft vaak problemen waarbij aan de buitenzijde niet veel te zien is!

Praktische informatie voor oldtimerliefhebbers.


Meten is weten
Meten is weten en dat geldt speciaal voor de temperatuur. Koelwatertemperatuur wel te verstaan. Normaal gesproken wordt de Traction vanzelf al vaak veel te warm door jaren opgebouwde inwendige vervuiling en willen we dat nog niet erger maken, moeten we er zeker in de komende wintermaanden  voor zorgen dat de temperatuur niet te laag wordt. Een temperatuurcontrole in de vorm van een temperatuurmeter is aan te bevelen. Schade door te lage motortemperatuur moet je niet onderschatten en is zeker zo schadelijk als te hoge temperatuur. Om de temperatuur toch binnen redelijke grenzen te houden zijn hulpmiddelen noodzakelijk. Voor de Traction wordt door Citroën, voor de wintermaanden, een afdekplaat aanbevolen en geplaatst aan de onderzijde van de radiator. Hiermee zou aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Vroeger was dit voldoende maar aangekomen in deze tijd kunnen we daar geen genoegen meer mee nemen. Nogmaals een controle door middel van een temperatuurmeter is een noodzaak. Daarbij zou een rolhoes betere resultaten geven omdat onder alle omstandigheden en op een eenvoudige manier de motortemperatuur geregeld kan worden door aan een verstelbaar kettinkje te trekken. Hiermee kan de rolhoes hoger of lager, naar behoefte, ingesteld worden.
Om er zeker van te zijn of de temperatuurmeter daadwerkelijk de juiste waarde aangeeft is het handig de temperatuurvoeler eerst in een bakje met water onder te dompelen van 100 graden Celcius (kookpunt).

Wil je meer weten over motortemperatuur regelmogelijkheden, lees dan hier ook het artikel "Waarom een thermostaat bebruiken"


Wanneer je niet weet wat voor soort uitlezing de meter moet hebben, bijvoorbeeld met kleurtjes, symbolen of cijferaanduidingen, kan je deze het beste op beurzen gaan bekijken. Het blijft natuurlijk een persoonlijke smaak maar als je precies wilt weten waar de tempertuurwijzer naar wijst zijn cijfers de oplossing, vooral als het op kritische waarden aankomt. Voor gebruik in combinatie met een rolhoes onontbeerlijk.
Wel of geen remlichten
Zekerheid heb je nooit wanneer je het rempedaal indrukt of je remlichten daadwerkelijk  werken. Een controle met een helper is dan ook een momentopname en dat willen we niet. Om zekerheid in de werking te verkrijgen kunnen we parallel aan de remlichten een lampje of een led koppelen die in de buurt van het dashboard zichtbaar is aangebracht. Op deze manier weten we in ieder geval zeker of er spanning naar de achterlichtremlampjes gaat. De koplampen hebben al zo'n verklikker dus waarom niet voor de remlichten?
Deze oplossing is bijna een noodzaak omdat zelfs bij een nieuwe remlichtschakelaar door oxidatie deze het wel eens  laat afweten. Voor een langdurige en goede werking van de remlichtschakelaar kan deze ook behandeld worden met een contactspray uit de radiowereld. Even de remlichtschakelaar losschroeven om het inspuiten te vergemakkelen.

Gratis nieuwsbrief, gratis technische informatie, gratis nieuwsfeed...
 
Free newsletter, des informations techniques gratuites, libre échange de News...

Technische Tips en weetjes van
Ben E voor de Traction Avant liefhebber en mensen die van techniek houden.
Veel leesplezier

Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006-2014