Nieuwsbrief nummer 25     2013    Informatie en aanvulling Citroëntechniek Traction Avant 11BL
  3de jaargang                                  

Aandachtspunten en nog veel meer...

Een T als T voor de T
Wanneer we met de traction op vakantie gaan willen we deze zoveel mogelijk droog houden. Tijdens het rijden is dat natuurlijk niet mogelijk maar als we op de plaats van bestemminng zijn aangekomen willen we de Traction toch droog gestald hebben. Dat is niet altijd mogelijk en vooral niet op een camping maar daar is wat op gevonden. De laatste tijd is de Tarp behoorlijk populair geworden om ervoor te zorgen dat je  op een eenvoudige manier droog kunt zitten. Een paar tentstokjes en wat lijnen om het geheel vast te zetten is al voldoende. Niet alleen voor onszelf is hij nuttig maar kan ook dienst doen als overkapping voor onze Traction. Het is dan een grote luifel waar we makkelijk onze Traction onder kunnen stallen en droog kunnen houden. Voordelen: makkelijk te plaatsten, licht in gewicht dus makkelijk mee te nemen en ook niet duur als we zien wat de mogelijkheden zijn. Een Tarp dus als tent voor de Traction Avant.

Traction onder een Tarp

Praktische informatie voor oldtimerliefhebbers.

Opeens speling achteraswiellagers
Bij de restauratie van de Traction ook de achterste wiellagers vervangen en deze elk jaar, nu alweer tien jaar later, gecontroleerd op speling. Nooit iets schokkends geconstateerd totdat op de laatste meeting nogal ruig over klinkerwegen was gereden. Ook op een meeting, ik kan het niet laten, wordt alles nakeken zo ook de wielen op speling. Mijn verbazing was groot nadat ik speling had geconstateerd op de lagers van de achterwielen. Deze ruwere rijstijl had dus gevolgen gehad zoals dat ook bij andere onderdelen zal gebeuren wanneer we er niet voorzichtig mee omgaan. En omdat mijn nieuwsgierigheid altijd groot is als het om techniek gaat ook maar eens bij andere lotgenoten aan de wielen gevoeld. Het zal nu niet meer vreemd overkomen als ik vertel dat ook bij de meeste Tractions speling op de lagers aanwezig was.
Meer weten voor het opnieuw afstellen van de wiellagers, lees dan
hier verder...
Opmerking:
Het vet op de foto rechts is van het merk TSL maar er mag ook ander vet gebruikt worden.
Accessoires monteren
Het monteren van Accessoires op of aan onze Traction gaat niet altijd even gemakkelijk. Soms kunnen we volstaan met het monteren van bijvoorbeeld lampen die we dan door middel van een klembevestiging kunnen vastschroeven. Ook dakdragers worden bijna op dezelfde manier gemonteerd. Anders wordt het wanneer we sierringen om de ornamenten van verlichting willen hebben. Deze moeten namelijk vastgezet worden met zelftappers. Hiervoor moeten dan gaatjes geboord worden wat veel mensen ervan weerhoudt deze dan te monteren. Ook kan er gemakkelijk na montage op deze plaats roest ontstaan. Jammer want voor deze vorm van montage kunnen we beschermende maatregelen treffen die het roesten uitsluit. Bij het monteren moeten we allereerst de zelftapper van kopervet voorzien. Dan blijft alleen een kwetsbare achterzijde over. Door een halve kunstkurk van een wijnfles te nemen kunnen we deze kurk op het schroefgedeelte van de zelftapper draaien. Door eerst het uiteinde van deze kurk van een beetje kit te voorzien voorkomen we:
  • Inwateren en dus roest.
  • Er af vallen van de kurk wanneer de zelftapper verwijderd wordt.
  • Handen bezeren bij het schoonmaken.

Parker aan de achterzijde beschermt met halve kunstkurk van een wijnfles.
Naar warme zonnige gebieden met de Traction
Onder warme weersomstandigheden wil het weleens gebeuren dat we koelvloeistof verliezen uit onze radiator. Vaak kan de oorzaak een beperkte koeling zijn. Niets aan de hand zou je zeggen, we vullen gewoon weer wat bij. Het probleem is wel dat als we het tekort weer aanvullen en deze, indien mogelijk, van hetzelfde merk moet zijn omdat verschillen soorten koelvloeistoffen door elkaar nog al eens een ongunstige chemische reactie kunnen veroorzaken. Daarom altijd wat reserve koelvloeistof meenemen in de Traction, je weet maar nooit.
Is de verpakking van je favoriete merk veranderd, kies dan de kleur van de koelvloeistof die in het systeem zit. Dus zit er blauw in kies dan ook voor blauw en geen andere kleur.

Tan Zuid ontmoet Tan Noord
Een evenement georganiseerd door TAN zuid met een traditie van ruim 30 jaar. Deze keer is gekozen voor de plaats Vledder in de provincie Drenthe Nederland. Niet minder interessant als bijvoorbeeld de Ardennen of Luxemburg, om maar iets te noemen. Vledder is dan ook bijzonder te noemen vanwege zijn omgeving en niet te vergeten Veenhuizen waar we ouderwets gevangenisbeheer konden aanschouwen. Bijzonder van dit evenement was de samenkomst van TAN zuid met TAN noord in Vledder met een gezamenlijke toertocht door het bijzondere natuurgebied waarbij ook de hunebedden werden aangedaan. Het geheel symbolisch samengevat in bijgaande foto.

 

 

Gratis nieuwsbrief, gratis technische informatie, gratis nieuwsfeed...
 
Free newsletter, des informations techniques gratuites, libre échange de News...

Technische Tips en weetjes van
Ben E voor de Traction Avant liehebber en mensen die van techniek houden.
Veel leesplezier

Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006-2013