Nieuwsbrief nummer 12     2012    Informatie en aanvulling Citroëntechniek Traction Avant 11BL
  2de jaargang                                  

Aandachtspunten en nog veel meer...

 
Spanningsregelaars
De spanningsregelaar is een complexe schakeling die er voor moet zorgen dat de laadspanning en -stromen binnen bepaalde grenzen blijven. Er zijn twee types laadregelaars en dat zijn de mechanische en elektronische met allebei hetzelfde doel, het aansturen van de dynamo. Gebeurde dat met de mechanische spanningsregelaar met relais, met de elektronische spanningsregelaar gebeurt dat met vaste elektronische componenten. Om bij de mechanische te beginnen zien we dat de sturing plaatst vindt door middel van twee relais, soms ook met drie. Meer weten? Lees hier verder.

Spanningsregelaar met twee relais. 
Een terugblik Paris-Moscou-Paris van 1984

Rudy Seidel                  Assen, 20 april 2012
Op verzoek van Ben, bij deze een korte terugblik, waarom deze rit te rijden, waarom met een Citroën Traction Avant, waarom? waarom? Weet ik eigenlijk zelf ook niet, dus maar beginnen bij het begin, waarom schaf je een Citroën Traction Avant aan. Omdat ze mooi zijn. Lees hier meer.

Praktische informatie voor beginnende en gevorderde oldtimerliefhebbers.

Handige eenvoudige Hoogspanningstester voor de bobine 
Deze hoogspanningstester is vooral handig wanneer er een storing is waarbij je niet weet of er een probleem is in het brandstofsysteem of dat de ontsteking het niet meer doet. Door even de hoogspanningstester aan te sluiten weet je meteen wie de problemen veroorzaakt.
Top 10 Zoekopdrachten volgens Google

    1   Kleppen stellen
    2   Honen
    3   Startproblemen oplossen
    4   Hoofdremcilinder
    5   Koelvloeistof
    6   Koppelingsplaat
    7   Carburateur
    8   Remmen ontluchten
    9   Remvloeistof
   10  Startrelais

Met Google dashboard krijg je een behoorlijke indruk waar de bezoekers naar zoeken op de website Web design en Citroën Techniek Traction Avant 11BL. Het geeft ook de problemen weer waar de bezoekers mee zitten. De gevonden informatie up to date houden op deze site is dan zeker zo belangrijk.


Het controleren of er nog hoogspanning op de bobine aanwezig is, is niet zo eenvoudig. Een bougiekabel losmaken en in de buurt houden van de massa en kijken of er een vonk over wil springen is eigenlijk niet zo’n goed idee. De kans dat de bobine beschadigd raakt is niet ondenkbeeldig en daar zitten we niet op te wachten. Een bougie eruit halen en buiten de motor aansluiten om te proberen en te zien of er een vonk over wil springen, is meestal teveel werk en is bovendien tijdrovend. 
Lees hier meer over dit onderwerp.

Kleppen stellen
Het meest bekeken en bezochte onderwerp op de website van Ben E is het kleppen stellen met 2500 zoekopdrachten gevolgd door het onderwerp hoofdremcilinder met 1300 zoekopdrachten. Is het eerste toeval of willen we meer weten en zijn we geïnteresseerd in dit onderwerp. In ieder geval is het wel een belangrijk onderwerp omdat het een onderdeel is van het hart van de motor. Een slechte afstelling kan diverse nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan verbrandde kleppen omdat ze te strak staan, of te ruim wat vermogensverlies in de hand werkt en daardoor een groter brandstofverbruik geeft. Tikkende kleppen en ploffen in de uitlaat kunnen hier een gevolg van zijn en wat denk je van de extra slijtage aan het kleppenmechanisme. Al deze narigheid heeft als afloop een flinke schadepost tot gevolg terwijl we juist het omgekeerde willen, een goed afgestelde motor waar we veel plezier aan willen beleven. Dat laatste geeft waarschijnlijk de belangstelling weer voor het kleppen stellen. Dus geen toeval maar geïnteresseerd zijn in het kleppen stellen en dus het langer plezier willen hebben of beleven van onze Traction!

Meten is niet altijd weten!
Kleppenstellen is een secuur werkje en na afstelling en nacontrole zal vaak blijken dat nastelling van sommige kleppen noodzakelijk is. Dit komt hoofdzakelijk door de overbrengconstructie want direct bediende kleppen hebben hier minder last van. Na een rit van enkele honderden kilometers kun je zo weer kleppen stellen, gezien de speling die weer opgetreden is. Dit fenomeen heeft deels ook te maken met de constructie, maar ook met de olie of deze warm of koud is bij de meting. Dan komt de vraag naar boven, vaker kleppen stellen? Nee is het antwoord, maar als de tijd voor het onderhoud aanbreekt wees dan wel secuur bij het afstellen van de kleppen.

Een schone werkomgeving werkt veel prettiger.
 
Technische Tips en weetjes van
Ben E voor de Traction Avant liehebber en mensen die van techniek houden.
Veel leesplezier

                       

Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006-2012