Home                    Brandstof overzicht
 

Nadieselen

Nadieselen is een verschijnsel dat onder bijzondere omstandigheden kan voorkomen. Koolaanslag in de cilinderruimte speelt hierbij een hoofdrol.


Nadieselen
Nadieselen komt niet zo vaak voor maar het kan gebeuren dat na een lange autorit je even wilt stoppen op een parkeerplaats. Je draait het contact uit en krijgt meteen te maken met het doorlopen van de motor, zij het met horten en stoten. Het gebeurt een aantal seconden maar je bent verbaasd, wat is hier aan de hand? De motor loopt even door zonder ontsteking en dit wordt dan nadieselen genoemd! In principe kan het iedereen overkomen en vooral in de vakantiemaanden waar de rijomstandigheden anders zijn dan gewoonlijk

Wanneer nadieselen?
Oorzaken, waarbij nadieselen kan optreden, zijn meestal te wijten aan hogere motortemperaturen door bijvoorbeeld een lange rit, slechtere koeling van de motor (inwendige vervuiling), vervuiling in de cilinders door verbranding van olie en hogere buitentemperaturen. Ook een verkeerd gekozen of vervuilde bougie door roetaanslag kan dit veroorzaken waarbij ook de warmtegraad verkeerd gekozen kan zijn. Het is soms een optelsom van oorzaken die nadieselen kunnen veroorzaken.

Wat is nadieselen?
In de cilinders komt na verloop van tijd koolaanslag door verbranding van olie. Normaal kan dit geen kwaad omdat deze koolaanslag na een bepaalde dikte afbladdert en de uitlaat weer verlaat. Deze koolaanslag wordt bevorderd wanneer de motor wat meer olie verbruikt door motorslijtage. Ook de oliesoort welke gebruikt wordt kan hiertoe bijdragen. Sommige oliesoorten geven meer koolaanslag dan andere en belangrijk is hierop te letten. Bij voldoende hitte gaat dus deze koolaanslag nagloeien en houdt hierdoor de verbranding in stand, zonder ontsteking. De motor blijft dus even doorlopen door de opgloeiende kooldeeltjes of de aanslag op de bougie.

Bovensmering Traction Avant
Wanneer we olie kiezen voor bovensmering voor onze Traction is het belangrijk hier rekening mee te houden. Let vooral op de dosering en kies een hoogwaardige mengbare oliesoort, liefst een synthetische voor mengsmering bedoeld. Deze oliesoort zet weinig kool af en voorkomt aanslag. Het reinigt zelfs de motor en voorkomt slijtage.

Verkeerde conclusies en oorzaken
Gekoppeld aan nadieselen kunnen we stellen dat tijdens het rijden vermogenverlies en inhouden van de motor voor kan komen. Soms stottert de motor en dit alles kan dan duidelijk te maken hebben met motorvervuiling. In de meeste gevallen worden al deze waarnemingen toegeschreven aan ontstekings- en/of brandstofproblemen wat dus niet zo hoeft te zijn.
De oorzaak van vervuiling is bijvoorbeeld: te lang stationair laten draaien van de motor, korte ritjes waarbij de motor niet op temperatuur kan komen, te veel olieverbruik of verkeerde oliesoort en mogelijk  de verkeerde bougietypes.

Reinigen van de motor
Wanneer er sprake is van nadieselen of vermogensverlies of gelijkwaardige problemen dan kan je overwegen de motor te reinigen. Hiervoor zijn additieven in de handel die bij de benzine kunnen worden gemengd. Deze additieven lossen de roetaanslag en kooldeeltjes op waardoor er voor alle cilinders weer dezelfde inhoud teruggewonnen wordt wat zeker de prestatie zal verbeteren.

Opmerking
Om te weten te komen of er veel roet of koolaanslag aanwezig is in de motor kan je een redelijke indicatie krijgen door alle bougies na een lange rit  te controleren. Zijn deze pikzwart beroet dan is er zeker iets aan de hand!
Zuiger met lichte koolaanslag. Door gebruik van een verkeerde oliesoort of slechte afstelling van de motor enz. kan de koolaanslag enorm toenemen. Nadieselen na een lange rit kan dan voor komen door het nagloeien van de kooldeeltjes.

Twee dezelfde type L87 bougies met uiterlijk duidelijke verschillen. De rechter bougie ziet eruit zoals het behoort te zijn, geen koolaanslag en schoon porselein voor een goede verbranding. De linker met koolaanslag waarbij nadieselen bij hoge motortemperaturen makkelijk kan voor komen.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 24-08-2015