Home             Motor overzicht
 

Motorruimte schoonmaken

Voor het verwijderen van vet en vuil zijn er maar weinig middelen die effectief zijn.Schoonmaken is soms lastiger dan je denkt

Schoonmaakmiddelen zijn er te kust en te keur alleen heeft elk middel vaak zijn eigen toepassing. Als we iets specifieker worden dan zijn niet alle schoonmaakmiddelen geschikt om bijvoorbeeld de motorruimte te reinigen. Hiervoor zijn meestal krachtige middelen nodig met dan nog vaak een sober resultaat. Vooral bij sterke vervuiling van de motor moet soms zwaar geschut worden toegepast en denk hierbij bijvoorbeeld aan een hogedrukreiniger die water en een zeepoplossing kan combineren. Opgehoopt vet met het nodige zand erin is zelfs met een stevige kwast en terpentijn of petroleum (lampenolie) niet direct weg te krijgen. Ook met gebruikmaking van een stoomreiniger wordt meestal niet veel bereikt en wordt het vet maar gedeeltelijk verwijderd.
Bij mijn Traction was het zelfs na het verwijderen van de complete motor nog moeilijk het opgehoopte vuil en vet uit de traverse te krijgen. Je kunt er nu dan wel makkelijker bij maar dan nog!


Vet verwijderen met Dasty vetoplosser
Het zijn momenten die je niet zo makkelijk vergeet want eenmaal na een gedane restauratie moet het schoonmaakonderhoud makkelijker zijn uit te voeren. De oplossing voor het vetprobleem heet Dasty en kan gewoon vanuit de plastic spuitbus op de schoon te maken delen gespoten worden. Bij hardnekkig vet of vuil, moet je het middel er even in laten trekken en daarna met schoon water afspoelen. Met een kwast kan nog wel wat nageholpen worden vooral in de hoeken.


Het schoonmaakmiddel Dasty Ontvetter Professional
Dasty Ontvetter voor professioneel gebruik is een hoog geconcentreerd schoonmaakmiddel speciaal ontworpen voor de professionele sector en is geschikt voor het ontvetten binnen technisch/mechanisch bereik.
Dasty Ontvetter Professional bevat een speciale grondstof waarvan Dasty een Europese exclusiviteit heeft. Bevat geen oplosmiddelen. Zín werking baseert zich op een mengsel van oppervlakteactieve stoffen dat bijzonder effectief is op de moeilijkst te verwijderen soorten vuil zoals natuurlijke en minerale vetten, fijnstof en andere verontreinigende stoffen die van buiten komen, specifiek voor de technische sector.
Lees voor het gebruik eerst de aanwijzingen op de verpakking want sommige soorten plastics kunnen niet tegen dit middel.


De verwerking
Voor de meeste schoonmaakklusjes volstaat de spuitbus zoals die verkocht wordt maar willen we nog wat extra kracht bijzetten dan kunnen we de inhoud van de spuitbus overgieten in een bus van een spuitpistoolreiniger. Deze wordt aangesloten op de compressor en met de kop van de spuitlans is het mogelijk, door deze te verdraaien, een afgestemde straal te krijgen en een beetje te vergelijken met kop van een hogedrukreiniger. Op deze manier is het mogelijk nog doelgerichter te werken. Ook hierna afspoelen met water. Watergevoelige onderdelen zoals dynamo of ontsteking enz. afschermen met plastic of iets dergelijks.


Schone motorruimte
Een schone motorruimte en motor is een voorwaarde wanneer er aan gesleuteld gaat worden.
Belangrijk is dan ook, dat wanneer de motor en motorruimte schoon zijn, deze  zo te houden.
Een goede garage zal altijd voor een schone motorruimte zorgen voordat er aan een reparatie wordt begonnen.Motor schoonmaken tijdens restauratie
Tijdens de restauratie van mijn Traction in 2002 waren er op dat moment weinig mogelijkheden om de motor en motorruimte goed schoon te krijgen. Met veel geduld is het dan toch uiteindelijk wel gelukt maar zou nu met de huidig verkrijgbare middelen een stuk eenvoudiger zijn.
Zie het verhaal "
Motor schoonmaken".


Foto rechts
Een schone motorruimte en motor zoals we dat graag willen zien. Nu na ruim vijftien jaar nog steeds een lust voor het oog. Doordat de motor niet helemaal droog te krijgen is (doorzweten van de pakkingen) moet soms wat vuil en vettige aanslag weggehaald worden. Door rijwind komt toch wat stof in de motorruimte die op de vettige ondergrond neerslaat en daaraan blijft plakken. Achtergebleven vet op de smeernippels bij het doorsmeren altijd verwijderen zodat ook hier geen zand en vuil aan kan blijven plakken.

Nadat de motor was verwijderd kon pas goed worden begonnen met het schoonmaken alleen was er in 2002 nog geen Dasty anders was het een stuk makkelijker geweest.

Dasty, een professionele ontvetter.

Spuitpistool met regelbare spuitmond.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 24-02-2018