Home                  Motor overzicht
 

Motor warmdraaien of niet? 

Meteen wegrijden na het starten is niet helemaal gewenst maar de motor stationair op temperatuur laten komen ook niet!


Wat wel en wat niet mag
Ook over dit onderwerp doen verschillende verhalen de ronde. De ene persoon wil zo snel als mogelijk wegrijden omdat door het rijden de belasting van de motor groter is en daardoor de motor sneller opwarmt terwijl er ook Traction gebruikers zijn die even wachten na het starten en op deze manier de motor op temperatuur laten komen. In beide stellingen zit een klein beetje waarheid. Zeker is het dat de olie in de motor rondgepompt moet worden en tijd nodig heeft om alle smeerpunten te bereiken. Dat duurt zeker een paar minuten en in de wintermaanden ietsje langer omdat ook multigrade-olie zijn beperkingen heeft wat viscositeit betreft.
Wat het warmdraaien betreft moeten we dus een paar minuten wachten bij versneld stationair toerental en dat is ongeveer 1500 omwentelingen per minuut, dus eigenlijk versneld stationair maar zeker niet de motor laten razen! Tegelijkertijd wordt in deze periode de chokeknop teruggeschoven en we kunnen aan het motorgeluid horen of dat geaccepteerd wordt. 

Opwarmtijd
De opwarmtijd van de motor wordt min of meer bepaald door het gebruik van de choke. Wanneer de choke niet meer in gebruik is, kunnen we wegrijden en in de versnellingen doorschakelen om de belasting op te voeren en zodoende het opwarmen te bevorderen. Voorkom of vermijd hoge toerentallen bij het opschakelen omdat dat alleen maar kan als de motor een bepaalde temperatuur heeft bereikt. In principe kan de motor vol belast worden als de koelwateptemperatuur boven de 40 graden Celcius is gekomen.
Het gebruik van een rolhoes of thermostaat kan hierbij goede diensten bewijzen en de opwarmtijd verkorten.

Alleen wanneer de koelwatertemperatuur boven de 40 Graden Celcius is gekomen kunnen we de motor gaan belasten. De motor is dan al in staat zonder chokegebruik stationair te kunnen lopen. Alleen als we aan bepaalde voorwaarden voldoen zoals hiernaast omschreven hebben we optimale smering en een zo min mogelijke slijtage van de motor. Het gebruik van een rolhoes of thermostaat kan hierbij goede diensten bewijzen.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015