Home                  Accessoires overzicht
 

Motor aanslingeren 

Verschillende mogelijkheden om een motor aan te slingeren en een goede manier van aanslingeren om een blessure te voorkomen.Verschillende mogelijkheden van aanslingeren

Het zal niet vaak gebeuren maar er komt altijd wel een moment dat de motor aangeslingerd moet worden. Meestal wordt een hulpsteun op de voorbumper gebruikt waar we de slinger, met een koppeling op de slinger zelf, hierin kunnen vergrendelen. Deze constructie geeft de mogelijkheid wat meer kracht op de slinger uit te oefenen tijdens het tornen van de motor zonder dat de slinger uit het hart van het draaimoment wordt getrokken.
Maar er zijn ook andere mogelijkheden zonder deze vergrendeling van de slinger te hoeven toe te passen.
Er wordt een stuk pijp, voorzien van draad aan een zijde, in het deksel van het slingergedeelte van de versnellingsbak gedraaid. Door de slinger rechtstreeks in deze pijp te schuiven ondervind de slinger voldoende zijdelingse ondersteuning. De slinger kan nu op de zelfde manier gebruikt worden als bij de constructie op de bumper. 
Voordeel is de snelle afhandeling tijdens het starten met de slinger in combinatie met de pijp. Voor veelvuldig slingergebruik is dit een goede oplossing. Het nadeel is dat er altijd een stuk pijp te zien is en dat niet alle sierstukken voor deze slingeropening geplaatst kunnen worden


De manier van aanslingeren

Het aanslingeren van een motor is niets anders dan het ronddraaien van de slinger zo wordt door menigeen gedacht. Er schuilt echter een gevaar in en vooral als er te langzaam gedraaid wordt en vooral op de manier hoe er geslingerd wordt.
Bij genoeg draaisnelheid van de slinger maakt het niet uit hoe de slinger wordt vastgehouden.

De beste manier
De beste en tevens enige goede manier om de motor te tornen, is om bij de opkomende beweging snelheid te maken, er van uitgaande dat de rechterhand wordt gebruikt.
Er wordt dus met de vingers in een opwaartse beweging aan de slinger getrokken. Op deze manier wordt voorkomen dat bij een eventuele terugslag van de motor handschade wordt opgelopen. Bij daadwerkelijke terugslag wordt dus de slinger uit de hand getrokken. Duimblessure en zelfs een gebroken pols is wel eens voorgekomen bij het verkeerd aanslingeren van de motor.
In het kort de procedure:

Draai langzaam de slinger rechtsom door de compressie heen zonder contact. 
Dit mag meerdere keren gebeuren.

Wanneer de slinger na een aantal slingerbewegingen beneden is aangekomen zet dan het contact aan.

Zorg in ieder geval dat de slinger nu tegen een compressie aan staat.

Trek nu met de nodige kracht de slinger naar boven.

Als alles goed gaat moet nu de motor aanslaan.

 


Slingerpijp voor het aanslingeren van de motor. Een nuttig accessoire voor diegene die de motor vaak en snel willen aanslingeren. Er zijn Tractionsliefhebbers die van het aanslingeren van de motor een traditie hebben gemaakt. De vorige eigenaar van mijn Traction was zo iemand die altijd de auto aanslingerde onder toezicht van de buren zo heeft hij eens verteld.

Voor een 6 cilinder is er nogal wat kracht nodig en deze manier van slingeren kan dan wel voor problemen zorgen.

Hier zien we nog net dat er een helper aanwezig is die op het juiste moment het contact aan moet zetten. Alleen op deze manier is het een veilige manier van starten.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015