Home                 Verhalen over techniek
 

Makkelijker starten
 
met benzine knijpbal 

Bij gebrek aan een benzine oppompvoorziening bij de brandstofpomp kan gebruik gemaakt worden van een benzine knijpbal. Zelfs als deze oppompvoorziening aanwezig is kan de benzine knijpbal goede diensten bewijzen.


Brandstofpomp met hevel
We weten dat starten van onze Traction niet altijd even gemakkelijk verloopt vooral als deze lange tijd heeft stilgestaan. Benzine verdampt uit onze carburateur waardoor bij het starten de brandstofpomp tijd nodig heeft om deze weer gevuld te krijgen. Een handige hulp was de brandstofpomp die je handmatig kon bedienen door middel van een hevel. Zo kon je voordat je aan de startprocedure begon eerst de carburateur vullen met de hevel van de brandstofpomp.

Nieuwe brandstofpomp
Tegenwoordig ontbreekt soms deze hevel op de nieuwe brandstofpomp waardoor er veel langer gestart moet worden dan nodig is. En omdat het veel langer duurt voordat de motor aanslaat komt dan ook de twijfel of het brandstofsysteem nog wel in orde is of dat er iets mis kan zijn met het ontstekingssysteem.

Benzine knijpbal als hulpmiddel
Deze benzine knijpbal vind je terug bij buitenboordmotoren die voorzien zijn van een losse brandstoftank. Hier zit aan de brandstofslang, die vanaf de brandstoftank naar de motor gaat, een benzine knijpbal. Door deze meerdere keren in te knijpen wordt de carburateur gevuld met brandstof waarna er gestart kan worden.
Voor de Traction kan deze benzine knijpbal voor de brandstofpomp geplaatst worden en kan een eventuele terugslagklep in de leiding komen te vervallen. In de benzine knijpbal zit namelijk al een terugslagklep. De bediening van de benzine knijpbal is eenvoudig want door meerdere keren in de benzine knijpbal te knijpen komt er een moment dat deze niet meer is in te knijpen en dat is dan ook het moment dat de carburateur gevuld is met benzine waarna er gestart kan worden.

Mogelijkheden van de  benzine knijpbal
Ook als we problemen ondervinden bij een brandstofpomp die wel voorzien is van een hevel kan een benzine knijpbal goede diensten bewijzen.
Zelfs bij een vapour lock kan de benzine knijpbal gebruikt worden. Even de benzineslang bij de carburateur losnemen en deze in een flesje o.i.d. hangen en daarna in de benzine knijpbal knijpen. In korte tijd
zijn de benzine dampbellen in de slang verdreven.  


Brandstofpomp zonder hevel.

Benzine knijpbal. De pijl op de knijpbal geeft de doorstroomrichting aan.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 21-05-2017