Home          Verlichting overzicht                        


 
Koplampen     Uit de reeks "Van 6 naar 12 Volt"


Oude verflagen verwijderen zodat alleen de eerste en goed vastzittende verflagen overblijven. Eventuele oneffenheden plamuren. Dan pas kan met de verdere verfopbouw begonnen worden. De randen waar de chromen sierlijsten op komen verdienen extra aandacht. Meestal is de koplampreflector zodanig aangetast en verroest dat hij vervangen moet worden. De oude fitting past dan niet meer in de nieuwe reflector en men zal dan naar een andere constructie moeten omziet voor het stadslicht.
De oude fitting heeft een opening die voor het stadslicht gebruikt wordt. Bij de nieuwe koplampreflector ontbreekt deze opening en is de fitting veel kleiner. Ook de lamp zelf is vaak van het gesloten type. Voor 6 Volt zijn wel lampen verkrijgbaar met een opening voor toepassing van de nieuwe reflector. Om toch van het stadslicht gebruik te kunnen maken, moeten we in de lampfitting zelf een opening aanbrengen. Hier zien we een 12 Volt lamp met een zelfgemaakte opening. De opening moet aan de onderzijde aangebracht worden. Dit kan met bijvoorbeeld een Dremel worden gedaan. Wees wel voorzichtig dat je de glasbol niet  beschadigt!

Lamp 45/40W 12 Volt

Achterzijde reflector met P45t fitting

Aansluitgegevens P45t fitting
De nieuwe 12 Volt lamp (hier nog zonder opening voor het stadslicht) met de aansluitgegevens. De kleurringen die voorkomen op de bedrading van de kabelboom van de Traction kunnen weleens verschillen.
Daarom is het verstandig om met een eenvoudig Voltmetertje dit even na te meten. Het lampje van het stadslicht kun je aan de onderzijde zien zitten. In principe maakt het niet zoveel uit welke kleurringen of codering gebruikt worden als er maar gelet wordt op de juiste spanningsaan- sluiting. Zie de kleurringen op de foto als voorbeeld.
Overgaan op Halogeen verlichting?
Neem dan hier een kijkje. De fitting en aansluitingen blijven ook hier hetzelfde zoals hierboven omschreven alleen de lichtopbrengst en levensduur van deze lamp is vele malen groter en beter te noemen. Ook bij deze halogeenlamp moet aan de onderzijde een opening voor het stadslicht gemaakt worden.
Groot hoeft deze opening niet te zijn, als er maar een beetje licht doorheen kan schijnen. Dit is ook de norm die bij een eventuele APK keuring gehanteerd wordt.

Om de verklikker voldoende licht te geven, kunnen we de binnenzijde van de koplamp met een lichte verfkleur behandelen.

-  Traction  Avant  -  KopLamp 12 Volt   -    Veilig  ook  overdag !!  -

Naar boven

                     Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015