Home             Verlichting overzicht
 

       Koplampafstellen na reparatie

Niet alleen het lichtpatroon kan vergeleken worden maar ook afwijkingen die het gevolg kunnen zijn van een verkeerde lampmontage of een beschadigde reflector.Lichtpatroon vastleggen

Het
kan gebeuren dat een koplamp beschadigt raakt en van het spatbord gehaald moet worden. Het maakt niet uit wat er moet gebeuren maar als hij verwijderd wordt raakt ook de instelling van de koplampafstelling verloren. Geen probleem als we van te voren het lichtpatroon vastleggen en dat kan op een eenvoudige manier. Voor een precieze afstelling van beide koplampen is deze methode te onnauwkeurig maar als we kunnen vegelijken voldoet deze methode prima.


Voorbereiding

Allereerst plakken we een strook inpakpapier op de achterwand van de garage of deur. De afstand van koplamp naar het inpakpapier hoeft niet groot te zijn, ongeveer een meter is al voldoende. Schakel de verlichting in en teken het lichtpatroon met een viltstift af op het inpakpapier. We hebben nu een duidelijke referentie verkregen en kunnen we de te repareren koplamp verwijderen. Na herstel van de koplamp kunnen we makkelijk de afstelling globaal weer terugkrijgen.


Dagrijlampen

Wanneer eenmaal het lichtpatroon van de koplampen bekend is kunnen we ook dagrijlampen aanpassen aan het bestaande lichtpatroon.


Verstralers

Ook is het nu mogelijk verstralers af te stellen aan het grootlichtpatroon ervan uitgaande dat ze ongeveer op dezelfde hoogte zijn gemonteerd. is dit niet het geval en zitten ze beduidend lager, dan zal de hardafstand tussen hoofdlicht en verstralers op het papier moeten worden verlaagd. Een nacontrole in de praktijk zal een meer persoonlijke voorkeur van de afstelling geven. Hier zien we het dimlichtpatroon. Met een viltstift kunnen we dit patroon natekenen op een stuk papier. De viltstiftaftekening boven deze verlichtingafbeelding is gemaakt van het grootlicht.

Dagrijlamp lichtpatroon vergeleken met het lichtpatroon van de standaard koplampen. We zien hier een scherpere afscheiding tussen licht en donker. Dit heeft te maken met onder andere een betere lichtbreking van het lampenglas, de constructie van de reflector en de halogeenlamp.
Opmerking
Voordat we eigenlijk gebruik kunnen maken van het lichtpatroon van onze koplampen moeten we wel de zekerheid hebben dat alles goed afgesteld staat. Een eenmalig bezoek aan de garage voor een controle van de koplampafstelling is zeker aan te bevelen. Ook kunnen we gebruik maken van de Koplampafstelling die op deze website staat omschreven.

Mistlampen
Voor mistlampen is het een voorwaarde deze zo laag mogelijk te monteren. Ze moeten als het ware onder de mistlaag doorschijnen.

     Naar boven

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015