Home          Verlichting overzicht                        


 
Knipperlichten   Uit de reeks "Van 6 naar 12 Volt"


Men komt het veel tegen, verweerd plastiek, slechte elektrische verbindingen en weinig licht daardoor. Voor verbetering vatbaar dus. Het materiaal, de constructie en de bevestigingsmethode dragen dus bij aan het niet goed functioneren van deze verlichting. Om hierin verbetering in te krijgen zullen we eerst de lamp onderdelen moeten prepareren zodat al deze verschijnselen niet meer kunnen voorkomen. Met een antivocht spray komt men al een heel eind. 
De originele 6 Volt knipperlichtschakelaar is omgebouwd voor 12 Volt gebruik. Deze schakelaar bevat 2 funkties te weten het aantal knipperingen van de lampjes en de tijdsduur dat de lampjes branden. Voor de knipperfrequentie kunnen we een elektronische schakeling kiezen en om het niet te moeilijk te maken is voor de tijdsduur het originele gedeelte gebruikt met toevoeging van een spanningsomvormer zodat deze ook op 12 Volt kan werken.
Hier zien we de knipperlichtschakeling uitgevoerd met een relais. De knipperfrequentie kunnen we door middel van een potentiometer (regelbare weerstand) instellen. Voor de lampjes is halogeen gekozen omdat die een  goede lichtopbrengst hebben. Lampjes met de afmetingen zoals die voor 6 Volt gelden zijn niet voor 12 Volt verkrijgbaar. Deze zijn te groot. Een oud defect 6 Volt lampje bruikbaar gemaakt voor een halogeen lampje.
Allereerst de glasbol verwijderd en in de oude fitting een halogeenfitting G3 geplaatst en vastgekit. Nu kunnen we een halogeenlampje van 10 Watt plaatsen die overeenkomt met een 20 Watt lamp van 12 Volt.
Het plastic kapje is er in een witte en in een oranje uitvoering waarvan het achterste gedeelte zwart geschilderd is. Mooier is het om een verchroomd kapje te plaatsen.

Naar boven

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015