Home                  Elektrisch overzicht
 

Kabelboom zelf maken 

Omdat kabelboom gegevens van de Traction Avant niet bekend zijn kunnen we de bestaande kabelboom namaken door deze te kopiëren. We maken dan gebruik van een zogenaamd spijkerbed. 


Standaard kabelboom zelf maken
De kabelboomsamenstelling van een Traction Avant is er in diverse uitvoeringen. Om het geheel voor iedereen te vereenvoudigen kunnen we beter uitgaan van een basismodel. De extra's of uitzonderingen kunnen we dan apart toepassen of als aanvulling meenemen in het ontwerp. Op deze manier voorkom je dat je een kabelboom krijgt met diverse varianten gerelateerd aan diverse bouwjaren. Het wordt er niet eenvoudiger op, vooral als je zelf de kabelboom wilt maken of samenstellen. Vaak is het gedeelte binnen de koets nog goed bruikbaar en hoeven we alleen maar het gedeelte te vervangen wat zich in de motorruimte bevindt omdat hier hoge temperaturen, oliedampen en weersinvloeden een rol hebben gespeeld.

Oude kabelboom kopiëren
De beste oplossing is de oude kabelboom te verwijderen en deze te kopiëren. Hiervoor kunnen we uitgaan van een spijkerbed waarbij elke spijker een bocht, knik of een aftakking vertegenwoordigt. Het spijkerbed zoals deze genoemd wordt is niet anders dan een houten plank of plaat waarop we spijkers inslaan. De grote van de plank wordt min of meer bepaald door de kabelboomlengte. Deze kan ook in delen gemaakt worden zodat het geheel wat hanteerbaarder wordt.
De uiteinden van de kabel, dus waar een kabelschoen zit,  worden ook gemerkt met een spijker. Zo weten we precies de lengte van de draad en de plaats waar de nieuwe kabelschoen moet komen.

Basisgegevens noteren in een tabel
Voor dat we beginnen de kabelboom te verwijderen wordt elk punt gemerkt in een tabel (A) met een letter of getal zodat we een referentie hebben als de nieuwe kabelboom teruggeplaatst moet worden. Op de draden laten we dezelfde merktekens achter. Daarna leggen we de oude kabelboom op een houten ondergrond waar de spijkers in komen. Wanneer de kabelboom gefixeerd is kan de de beschermende ommanteling verwijderd worden. Nu kunnen we een tweede tabel (B) maken voor de routering van elke draad.

Kabelboom opnieuw herstellen
We beginnen met de laatste tabel (B), de draden zoals we genoteerd hebben, één voor één terug te plaatsen op het spijkerbed. Het is handig de losse draden van de kabelboom hier en daar te omwikkelen met schilderstape. Zo blijft alles op zijn plaats zitten. Wanneer we hiermee klaar zijn kunnen we de kabelboom van een nieuwe ommanteling (beschermende tape laag) voorzien en de kabelschoenen aan de uiteinden van de draden gaan bevestigen. Gebruik hiervoor een goede kabelschoen-wurgtang of soldeer de kabelschoenen. Afwerken met gekleurde krimpkous op de kabelschoen geeft een professionele indruk.

Terugplaatsen van de nieuwe kabelboom
We kunnen nu gebruik maken van de eerste tabelgegevens (A) voor de aansluitingen op diverse punten. Met de diverse metaallippen die in de Traction aanwezig zijn kunnen we de kabelboom vastzetten in de carrosserie zodat schuiven of verplaatsen niet meer mogelijk is.

Extra aarddraden
Omdat meestal de carrosserie als aarding wordt gebruikt en hier in de loop der jaren de aarding is verslechterd door corrosie en er dus weerstand is opgetreden,  is het aan te bevelen juist voor deze slechte aarding een extra draad aan te brengen. Deze extra aardingsdraad is vooral belangrijk voor de koplampen en achterlichten omdat hierbij veel spanning verloren gaat en dit is vooral goed merkbaar bij 6 Volt installaties.


Het eindpunt van de kabelboom waar door spijkers de lengte van de draden wordt aangegeven.

De uiteinden van de draden gemerkt met een kleurafkorting zoals gl wat geel betekent enz. Deze kleuraanduidingen zijn gestandaardiseerde codes.

Voorbeeld: Tabel A Klemmenstrook rechts voor
Aansluiting 1 extra massadraad
Aansluiting 2 rood (RD)
Aansluiting 3 groen (GN)
Aansluiting 4 geel (GL)
Aansluiting 5 zwart (ZW)

De draden van de kabelboom door middel van schilderstape van deze merktekens voorzien. De coderingen kunnen naar eigen inzicht aangebracht worden en hiervoor kunnen we letters en cijfers gebruiken.


Voorbeeld: Tabel B 
1) Klemmenstrook rechts voor aansluiting 1 extra massa  -
Klemmenstrook links voor aansluiting 1 extra massa.
2) Klemmenstrook rechts voor aansluiting 2 rood - Klemmenstrook links aansluiting 2 rood.
enz..
Zo wordt elke draad van een merkteken en later van een route voorzien. Dus waar hij begint en waar deze eindigt.

Hier zien we het spijkerbed waarop de kabelboom uit de motorruimte is uitgezet. Er is gebruik gemaakt van een stuk multiplex die met latex verf is witgemaakt zodat je er gemakkelijk aantekeningen op kunt maken zoals: waar b.v. een tule voor een doorgang komt te zitten.
 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 15-05-2016