Home              Gereedschap overzicht
 

Kabelbinders of tyraps

Kabelbinders of tyraps van metaal kunnen zeer handig zijn om te gebruiken bij  oldtimers. Er zijn veel toepassingen waarbij de mogelijkheden bijna oneindig zijn.Veel professioneler dan die plastic tyraps.


Kabelbinders of tyraps
Er zijn nog veel meer namen te bedenken voor kabelbinders of tyraps. Tie wrap is de meest Nederlandse benaming die gebruikt wordt voor de plastic kabelbinders die we in verschillen kleuren en afmetingen kunnen krijgen.
Wat niet zo bekend is zijn de metalen tyraps van bijvoorbeeld RVS (roestvast staal) en zeer geschikt zijn om in oldtimers te gebruiken. De tyrap zijn in de breedte van 4,5mm, 8mm en 12mm de meest gangbare maten en verkrijgbaar in verschillende lengtes. Kom je in lengte te kort dan kan je op een eenvoudig manier tyraps aan elkaar koppelen.

Toepassing rvs tyrap
Je kunt er van alles mee vastzetten zoals een ashoes, hoezen of manchetten. Ook te gebruiken voor waterslangen of voor het bundelen van kabels. Zelfs te gebruiken voor het isoleren van uitlaten. Het isolatie materiaal, meestal hittebestendige band, wordt dus met deze rvs tyrap vastgezet.

Eigenschappen van de rvs tyrap
Je kunt deze bevestigingsmethode een beetje vergelijken met de Ligarex klemband waarbij de spankracht van de Ligarex spanband vele male groter is. De montage van de rvs tyrap is daarentegen veel eenvoudiger met zeker een eigen toepassings gebied.
Deze rvs tyrap of kabelbinder is zelfsluitend, niet brandbaar en antimagnetisch. Ze zijn tegen chemische invloeden bestand en kunnen tegen extreme temperaturen van -80 graden Celsius tot ruim 500 graden Celsius. De 4,5 mm tyrap heeft een trekkracht van zo'n 40 kg terwijl de 8mm tegen de 100 kg aan zit.

Vastzetten van de rvs tyrap
Het vastzetten kan met een combinatietang of met handkracht. Het is een beetje afhankelijk hoe vast de tyrap moet zitten. Er is een klein stukje hulpgereedschap te verkrijgen waarmee de yrap aangetrokken kan worden. Gezien de eenvoud hiervan kan deze ook zelf gemaakt worden. Voor de professional is er een tang te koop die niet alleen de yrap strak trekt maar deze ook afknipt. De trekspanning kan op de tang zelf ingesteld worden.

Constructie
De rvs 304 of 316 tyrap heeft als blokkeringsmeganisme een klein kogeltje in de kop zitten. Door de band aan te trekken en weer los te laten blokkeert het kogeltje de teruggang. Er wordt dan ook bij het aantrekken een klein rond kuiltje in de band getrokken zodat deze niet meer terug kan.

Tip: losmaken van een vastzittende tyrap
Door aan de achterzijde van de tyrap kop een stuk band te steken kan de verbinding verbroken worden en kunnen we de tyrap los maken.Kabelbindertang

Om de kabelbandjes of tyrap nog makkelijker te bevestigen kun je gebruik maken van een kabelbindtang. Het voordeel is het eenvoudig gebruik en het op de juiste spanning brengen van de bandjes. Als laatste handeling kun je het bandje met deze tang ook afknippen door het handvat verder in te knijpen.


Video voorbeeld

Om te laten zien hoe de kabelbindtang gebruikt wordt is hier een video voorbeeld. Klik op deze "
kabelbindertang" link.
Kortpack is een van de vele bedrijven waar je de kabelbinders of tyrap kunt aanschaffen.

Tyrap in gesloten toestand van rvs 304 of 316. Er zijn ook rvs tyraps maar dan in het zwart.


Er zijn verschillende maten van tyraps. de meest voorkomende zijn 4,5mm, 8mm en 12mm breed.


Eenvoudig hulpgereedschap voor het vastzetten van de metalen tyrap. Dit stuk gereedschap past op een  ratelsleutel van een 1/4 inch.


Voorbeeld van een professionele kabelbindertang

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 16-08-2020