Home                Ontsteking overzicht
 

Hoogspanning
Mag het een beetje meer zijn?

Bobine met voorschakelweerstand voor een betere koudstart van de Traction Avant.


Meer ontstekingsmogelijkheden!
Mag het een beetje meer zijn is een veel gehoorde kreet maar kan ook van toepassing zijn op ons ontstekingssysteem. Een contactgestuurde ontsteking met een gewone bobine is ons wel bekend. Ook het contactloos sturen zoals bij het gebruik van een powertransistor behoort tot de mogelijkheden en dan blijft alleen nog maar elektronische ontsteking over denken we maar dan hebben we nog niet alles behandeld.

Groter niet altijd beter
Toen ontwerpers er achter kwamen dat de normale bobine ontsteking ook niet alles was is er ook gekeken naar bobines met meer vermogen. Dat kon alleen maar door de primaire wikkeling te verminderen met eventueel een andere wikkelverhouding. Het nadeel was, dat de grotere stroom die door het contactpuntje ging lopen, dit niet kon verdragen. De levensduur was dan ook beperkt. Je kunt het ongeveer vergelijken met een 6 Volt bobine die je op 12 Volt aansluit.

Beveiligen tegen verbranden
Een oplossing is dan ook gevonden door een bobine te nemen met een lagere primaire weerstand in serie met een speciale weerstand als beveiliging. Deze speciale weerstand ook wel PTC weerstand genoemd werd al vaker toegepast als beveiliging bij elektromotoren. Deze PTC weerstand heeft een positieve temperatuurcoŽfficiŽnt wat betekent dat de elektrische weerstand sterk toeneemt als de temperatuur toeneemt in een bepaald temperatuurbereik. Hiermee kon worden voorkomen dat de wikkelingen van bijvoorbeeld een elektromotor zouden verbranden bij een zwaardere belasting.
Toegepast bij een bobine wordt hetzelfde resultaat verkregen maar wel met een iets andere invalshoek.

Hogere ontsteekspanning
Hier wordt bewust voor een 9 Volt bobine gekozen met een PTC weerstand in serie voor gebruik van een 12 Volt installatie. Bij het starten wordt dus een spanning van 12 Volt op de primaire wikkeling van de bobine gemeten met als resultaat een grotere secundaire vonk en dus eigenlijk ook op de bougie. Doordat er een PTC weerstand in serie geschakeld is zal de weerstand door de grotere stroom warm worden en dus toenemen. Hierdoor neemt ook de stroom af en wordt de uiteindelijke bobinespanning weer 9 Volt.


Starthulp
Een heel verhaal wat eigenlijk in het kort betekent dat bij het starten een grotere vonk wordt verkregen. Wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt neemt deze af naar normale waarde.
Je kunt het zien als een soort starthulp en voor oldtimers goed bruikbaar omdat je verder niets hoeft aan te passen of te veranderen. Alleen bij het starten loopt er een grotere stroom door het contactpuntje en dit is voor zo'n korte tijd niet schadelijk. Bobines met voorschakelweerstand, zoals deze genoemd worden, zijn nog steeds verkrijgbaar.


Een aangepaste bobine van 9 Volt in combinatie met een PTC weerstand om de koudstart te verbeteren voor een 12 Volt installatie. De hier toegepaste weerstand kan anders van vorm en afmetingen zijn.

Weerstand verscholen achter de bobine.

Enkele voorbeelden van voorschakelweerstanden.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2017