Home                 Hang en sluitwerk overzicht


  Hang- en sluitwerk (restauratie)


Het chroomwerk van deurklinken houdt niet zo op dit materiaal en er ontstaan vaak pukkels na verloop van tijd, die moeilijk weg te krijgen zijn. Wanneer we nieuwe deurklinken aanschaffen krijgen we te maken met onjuiste passing. Daar kwam ik dus achter nadat ik de deurklink gemonteerd had.

Een deurklink stond goed terwijl de andere zijde schuin omlaag stond in plaats van horizontaal. Na meeting en vergelijk met een verstelbare winkelhaak, was duidelijk te zien wat er niet goed was.

Dat scheelde toch een behoorlijk aantal graden en hoe los je dit op ?
De enige mogelijkheid was de as te torderen en dat heb ik gedaan door de as in het midden, dus in het ronde gedeelte, bijna door te vijlen en weer vol te lassen. Na deze behandeling kon de deurklink weer gemonteerd worden en was het probleem verholpen. Het slotmechanisme net losgemaakt en is praktisch onverslijtbaar. Wat wel nodig is, is het schoonmaken en opnieuw invetten met watervast vet.
Compleet deurslot inclusief slotvergrendeling. Het materiaal van de deurvergrendeling is vrij zacht, een soort spuitgietwerk, wat na jaren gebruik behoorlijke slijtage vertoonde. Vernieuwen is dan de oplossing, het vercadmiummen, een oppervlaktebehandeling, had achterwege kunnen blijven.

Naar boven

                       Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 17-10-2016