Home  

 


  

Contactslot
Dynamo
 
Dynamospanning meten
Kabelboom 
Kabelboom zelf maken
Massaschakelaar
Ruitenwissermotor
Slechte verbindingen verbeteren
Spanningsregelaar   
Spanningzoeker
Startmotor Startrelais
Werking clignoteur
Werking Spanningsregelaar
Overgangsweerstand
Elektriciteit heeft voor de meeste mensen iets mysterieus, je ziet niets en toch is er iets. Er loopt een stroom, er is spanning en we hebben weerstand. Qua begrip worden deze grootheden wel eens door elkaar gehaald zoals, we hebben toch stroom, terwijl er spanning bedoeld word. Tot zover is het nog enigszins uit te leggen, maar van geleidingsvermogen, inductie en elektromotorische krachten hebben wij al iets minder kaas gegeten. Geen probleem, we zullen het eenvoudig houden zodat ook iedereen hier mee uit de voeten kan. Wat zeker iedereen begrijpt is dat een slechte elektrische verbinding niet goed is. Om de min door de carrosserie te laten lopen lijkt in de eerste instantie logisch, maar door de jaren heen geeft deze manier van verbinden toch problemen. IJzer op zich is al niet zo'n goede stroomgeleider en dan nog de nodige puntlassen en bout- en moerverbindingen geven overgangsweerstand en dat vraagt om problemen. Om dit het hoofd te kunnen bieden is een extra draad van voldoende diameter de oplossing. Dus als we iets aan de elektrische installatie willen veranderen leg dan meteen een extra min-draad voor de grote stroomverbruikers zoals de koplampen en achterlichten.
Elektrische installatie  goed contact = minder verliezen
   
 
    
Zekeringen
De bestaande elektrische installatie in de Traction Avant heeft geen zekeringen. Dit heeft deels te maken met de samenstelling van de draad. Deze heeft de eigenschap wat meer weerstand te vertegenwoordigen waardoor een beveiliging, in welke vorm dan ook, overbodig maakt. Later werd door diverse eigenaren een massaschakelaar toegepast zodat de accu snel kon worden losgekoppeld voor het geval er kortsluiting zou ontstaan.
 
Nieuwe kabelboom en zekeringen
Bij het plaatsen van nieuwe kabelbomen, of vervanging van een gedeelte van de bekabeling, is het zeker aan te bevelen zekeringen toe te passen. Kies dan niet voor die stenen gevallen met een smeltdraadje er over heen (foto rechts boven), maar voor die moderne platte zekeringen (foto links). Deze laatste maken een beter contact dan die stenen gevallen. Zwerfzekeringen kunnen ook toegepast worden en die zijn wat gemakkelijker te verbergen.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-12-2017