Home          Elektrisch overzicht         


  (Wisselstroom) Dynamo


De oude situatie met de 6 Volt gelijkstroomdynamo. Omdat deze dynamo te weinig vermogen leverde is na lang overwegen besloten het geheel om te bouwen naar een 12 Volt installatie.

Van 6 naar 12 Volt is ook een PowerPoint presentatie geweest bij TAN Afdeling Den Haag . Nieuwe situatie met een 12 Volt dynamo uit een HY. De  V-snaar spanbeugel voor de dynamo heeft een ander verzet gekregen terwijl tevens de gietijzeren poelie aangepast is voor het grotere formaat riem.
Omdat de dynamo andere afmetingen had, moest ook de bevestiging aangepast worden. Met behulp van het handboek van de HY kon gekeken worden of de dynamo nog aan de eisen voldeed. Ook werden er nieuwe kabelschoenen aan gezet en de isolatie verbeterd.
Voordelen 12 Volt dynamo t.o.v . 6 Volt dynamo:
  • Je hebt een groter vermogen ook voor extra accessoires.
  • Betere verlichting (halogeen lampen).
  • Beter starten.
  • Minder weerstandverlies in de bekabeling.
  • Goedkopere, makkelijker verkrijgbare en kwalitatief betere accu.

Nadeel:

  • Het ziet er anders uit (dynamo) en het is niet origineel.
En als laatste werden de dioden doorgemeten en het anker opgezuiverd, waarna alles in elkaar gezet kon worden. Typeplaatje. 14Volt en 40Ampere. In de praktijk bleek het afgegeven vermogen iets minder te zijn en dat komt door de instelling van de spanningsregelaar.

Opmerking: Als je toch kiest voor een wisselstroomdynamo, kun je beter kiezen voor een 12 Volt wisselstroomdynamo. Het starten is dan gewoon superieur te noemen.

Naar boven

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015