Home         Polijsten overzicht              


 
Dak polijsten


Spuiten kan in principe iedereen, alleen het resultaat zal meestal niet datgene zijn wat een professionele spuiter aflevert. Een kijkje achter de schermen kan geen kwaad, nog beter is een praatje met zo iemand te maken. Meestal resulteert dat in een gegevensstroom wat later goed van pas kan komen. Ga niet over een nacht ijs en laat je goed informeren bij de handelaar over het juiste gereedschap, zoals een compressor of spuitpistool. Een compressor moet voldoende lucht kunnen leveren en voor wat betreft het spuitpistool gaat de voorkeur uit naar een pistool met een bovenbeker.
Met een verfroller kan natuurlijk ook een goed resultaat verkregen worden. Men moet dan wel letten op de juiste viscositeit van de verf. Bij spuiten of bij gebruik van een verfroller kan men een zogenaamd sinaasappel-effect krijgen, zoals op deze foto ook te zien is.
Dat komt meestal doordat  niet aan de optimale eisen wordt voldaan en eigenlijk is dat ook niet haalbaar wanneer men alles zelf wil doen in een klein schuurtje. Dan blijft er maar een ding over en dat is een nabehandeling die wel het gewenste resultaat geeft, in ons geval polijsten dus. Een belangrijke voorwaarde voor een goed resultaat is het gebruik van een goede polijstmachine die niet meer als 1500 toeren mag maken.
Verder heeft men veel geduld nodig, maar uiteindelijk krijgt men showroomresultaat.
Foto: Schuurschijven grofte 1500

Om te beginnen gebruikt men polijstschijven of beter gezegd schuurschijven met een grofte van 1500 van 3M, maar dat kan natuurlijk ook een ander merk zijn. Hiermee wordt dat sinaasappel effect weggeschuurd. Bij het schuren de polijstmachine in beweging houden, net als bij gewoon schuren en proberen de schuurzool vlak te houden.
Foto: Polijstschijf grofte 4000

Verder moet gekeken worden of de schuurschijf niet dichtslibt hetgeen strepen of krassen kan veroorzaken. Wanneer deze behandeling achter de rug is komt het echte polijstwerk en daarin heeft men verschillende keuzes van schijfmateriaal. Na wat uitgeprobeerd te hebben gaf de viltschijf het beste resultaat in combinatie met polijstpasta.
Ook hierin heb je verschillende soorten en merken, maar wat belangrijker is, dat er een opbouw zit in de hele polijstfase. We beginnen met een polijstpasta van Festool MPA 6000 in combinatie met de viltschijf, deze wordt dan eerst wat bevochtigd met water waarna het eerste polijstproces kan beginnen. Ook bij deze behandeling maken we langzaam een heen en weer gaande beweging met de polijstmachine.

Naar boven

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015