Home              Carrosserie overzicht     Afstellingen overzicht
 
Carrosseriedelen uitrichten zoals motorkap, spatborden en deuren We zijn trots op onze Traction en als zij er mooi uitziet zijn we nog trotser maar hoe zit het met de pasvorm van diverse carrosseriedelen? Hieronder het verhaal om de Traction nog mooier te krijgen.


Slechte pasvorm:
Tijdens de opbouw na restauratie komen we erachter dat sommige delen een andere pasvorm hebben gekregen. Zo wil de motorkap niet meer zo netjes aansluiten en zit de gril een beetje scheef en uit het midden. Ook met de spatborden wil het niet zo lukken om deze op de juiste plaats te krijgen. Voor de restauratie paste alles nog prima en zat alles nog symmetrisch in elkaar en nu is het met geen mogelijkheid nog goed te krijgen, of hebben we geen oog voor details en vinden we het goed zo.
Jammer want als je hier oog voor hebt zie je bij veel Tractions deze onvolkomenheid terwijl het niet eens zo veel moeite kost om het geheel een beetje passend te krijgen. Een klein beetje tijd hierin stoppen geeft direct resultaat en het ziet er meteen een stuk beter uit.

Het Stellen:
Om te beginnen moeten we alle bouten van de spatborden losmaken evenals de bevestigingen van de gril. De spatborden hebben niet voor niets sleufgaten gekregen en zijn dan ook speciaal hiervoor aangebracht. Niet vergeten de bevestiging van de spatlappen aan de carrosserie los te maken. Ook de twee stopboutbevestigingen van de motorkap losmaken. Wanneer de spatborden, motorkap en grill loszitten kunnen we het totaal geheel verschuiven. Belangrijk is wel dat de motorkap de centrale spil speelt in het uitrichten. Wanneer we hierin semetri hebben verkregen, dus de voorzijde en ook de achterzijde van de motorkap hebben dezelfde ruimte ofwel speling t.o.v. het schutboard en de grill, dan kan het geheel vastgezet worden. Te beginnen met de spatborden en dan naar voren werken. Soms wil het bij de gril een beetje wringen omdat deze iets onder spanning is komen te staan. Let op de bovenzijde van de radiator, dat er nog voldoende ruimte aanwezig is en deze niet geraakt wordt. Door trillingen of door het bewegen van de motor mag hier geen contact ontstaan.

Foto rechts: De afstanden X , carrosserie - motorkap, moeten zoveel mogelijk gelijk zijn.
Makkelijker stellen:
Ondanks het losmaken van alle bouten zal het schuiven en stellen van het geheel wat stroef en schokkerig gaan. Dat kan makkelijker als de schuivende delen, zoals de spatborden, met wat kopervet worden ingesmeerd.  Als alles na afloop op de juiste plaats is gefixeerd zal het resultaat zeker voldoening geven en zullen de critici onder ons zeker waardering hebben voor het bereikte resultaat.

Ook aan de voorzijde motorkap - Grill moeten de afstanden X zoveel mogelijk gelijk aan elkaar zijn.
Overige delen:
Ook de deuren verdienen wat aandacht want deze zijn gesteld met speciale plaatjes van verschillende diktes die achter de scharnieren zijn geplaatst. Merk deze plaatjes wanneer de deurschanieren worden verwijderd. Ook wanneer een deur wordt vervangen kan je met deze plaatjes de deur opnieuw stellen, alleen hoeven dat dan niet dezelfde plaatjes te zijn die er eerst zaten. Probeer net als bij de motorkap en gril een gelijkmatige afstand te krijgen tussen de carrosserie en de deuren.

Naar boven

 

  Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 10-04-2021