Home               Brandstofsysteem
 

Carburateur smeren

Een carburateur hoeft in principe niet gesmeerd te worden. Door wel te smeren kan de economische levensduur worden verlengd  en dat is voor een oldtimer toch wel belangrijk!


Een carburateur smeren hoeft eigenlijk niet en dat is een stelling die eigenlijk juist is. De lagerbusjes voor de gasklep zijn gemaakt van fosforbrons wat inhoud dat deze zelfsmerend zijn. Meestal worden deze lagerbusjes nog in de olie gedompeld om levenslang te smeren. Ondanks deze materiaalkeuze en het eventueel toevoegen van extra smeermiddel is levenslang niet zo lang als we wel denken. Een auto heeft net als zoveel andere apparaten een bepaalde economische leeftijd. Daarna is het voor een deel afhankelijk van geluk hoelang iets nog meegaat. Datzelfde geldt ook voor de carburateur. Daarom is het belangrijk, willen we de economische leeftijd verlengen, de carburateur gaan smeren. Moeilijk is het niet en we komen al een heel eind wanneer bovensmering wordt toegepast. Ook een mogelijkheid is het luchtfilter te verwijderen en op de gasklep wat olie te gieten. Veel hoef dat niet te zijn alleen regelmatig toepassen is het belangrijkste. Op deze manier worden de bronzende glijlagertjes gespaard en kunnen deze veel langer mee gaan. Het voorkomt dat de lagertjes speling gaan vertonen en op deze manier valse lucht aan kunnen gaan zuigen wat slecht stationair lopen van de motor veroorzaakt. Ook het starten kan, door slijtage van de lagerbusjes, wat moeizamer gebeuren omdat de lucht/brandstofverhouding uit balans is.

Opmerking
Wanneer bovensmering wordt toegepast, dus wat olie bij de benzine, zal extra smeren niet nodig zijn omdat op deze manier ook wat olie bij de lagerbusjes kan komen. 
Ook andere bewegende delen van de carburateur kunnen, als we toch bezig zijn, gesmeerd worden. Smeer altijd spaarzaam!


Op de foto's zien we de belangrijkste punten die we kunnen smeren. Met een oliepen kan je hier gemakkelijk bijkomen.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-05-2015