Home              Accessoires overzicht
 

  Buitenspiegels en kijkhoek 

Voor de Traction Avant is de keuze van de buitenspiegels niet zo groot. Of een buitenspiegel geschikt is voor een Traction? Dan moeten we zeker letten op de kijkhoek of deze groot genoeg is.Soorten spiegels

De buitenspiegels vormden vroeger het sluitstuk bij de aanschaf van een auto en als je een paar mooie had uitgezocht, dan pas was de auto compleet. Ook bij de Traction Avant was dat zo alleen de keuze en de plaats waar ze moesten komen te zitten is wat beperkter dan bij andere auto's. Je had verder een keuze uit ronde- of ovale buitenspiegels met of zonder verkleining van het blikveld.

Beste plaats buitenspiegels
De beste plaats is eigenlijk aan de deur maar de hoogte is een beetje afhankelijk van de bestuurder. Die moet er over heen kunnen kijken en dat is voldoende. Je ogen moeten als het ware zo min mogelijk afdwalen, dan pas heb je optimaal voordeel van je buitenspiegel.


Buitenspiegels ovaal of rond is een persoonlijke keuze. De kijkhoek moet in ieder geval goed zijn.


Onvoldoende zicht
Voor de Traction waren de verkleineigenschappen van de buitenspiegels bijna een noodzaak gezien de grote dode hoeken achter de bestuurder. De meeste buitenspiegels die nu verkrijgbaar zijn, zijn eigenlijk niet ideaal omdat ze te dicht op de carrosserie zitten. De Traction Avant loopt namelijk van achteren wat breder uit zodat de spiegels niet helemaal langs de auto heen kunnen kijken. Het gevolg is slecht zicht vooral als je rechtsaf wilt slaan. Voor links afslaan of inhalen kun je nog over je schouder heen kijken maar ook hier is de kijksituatie niet optimaal.Foto rechts boven
Ondanks de grote afstand zal deze bestuurder zijn achterliggende weggebruikers moeilijk kunnen waarnemen. Van de foto eronder zien we dat van de linker buitenspiegel nog maar een klein deel over is en dat komt nog omdat we iets links achter hem rijden. Van de rechter buitenspiegel is praktisch niets meer te zien

 Slecht zicht naar achteren.

Mogelijke verbetering van de kijkhoek
De oplossing om de slechte kijkhoek van de buitenspiegels te verbeteren is door ze wat verder naar buiten te plaatsen.
We kunnen in ieder geval beginnen om de rechtse buitenspiegel te verlengen met ongeveer 3,5 cm. Dit is voldoende om goed langs de Traction heen te kunnen kijken.
De totale lengte of uitsteek van de buitenspiegel wordt dan 19 cm.

Let bij aanschaf van de buitenspiegel op of de lengte van het armpje voldoende is.
We kunnen ook een model kiezen die uitschuifbaar is. Mooi is natuurlijk een kwestie van smaak maar voor een beter zicht is het zeker aan te bevelen om deze keuze te maken als er niets anders verkrijgbaar is.


Een bestaande rechter buitenspiegel werd  door middel van een langere bevestigings- bout verlengd met ongeveer 3,5 cm. Hierdoor werd de kijkhoek aanmerkelijk verbeterd.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015