Home                    Verhalen over techniek
 

Bescherming radiator

Bescherm de radiator niet alleen van binnen maar ook van buiten.


Bescherming binnenzijde radiator
Er zijn verschillende mogelijkheden om een radiator te beschermen. Aan de binnenzijde kunnen we de radiator beschermen met koelvloeistof of antivries. Deze middelen beschermen de radiator niet alleen tegen bevriezing in de wintermaanden maar ook tegen vervuiling zoals ketelsteen.
We hoeven ons dus geen zorgen meer te maken omdat deze middelen in de zomer- en wintermaanden kunnen worden toegepast.

Bescherming in de zomer
Ook de buitenzijde van de radiator kan, wanneer er in de zomermaanden allerlei insecten en pluizen van planten tegen aan komen, verstoppen. Met perslucht kunnen we dan via de achterzijde van de radiator voorzichtig het meeste hiervan terug blazen. Soms moeten we met een satéprikker de vliegen of pluizen voorzichtig lospeuteren. 
Met wat fijn vliegengaas achter de gril kunnen we veel van deze vliegen of pluizen tegen houden zodat de koeling niet in gevaar komt.

Bescherming in de winter
Erger wordt het als er in de wintermaanden strooizout en vaak ook zand wordt gestrooid. Deze stoffen kunnen na langdurige blootstelling lamellenschade veroorzaken. Het zand zal de zwarte coating of verflaag beschadigen waarna het zout de lamellen als het ware opvreet. Het maakt niet uit of de radiator van aluminium of van koper is gemaakt. In allebei de gevallen zal door elektrolyse het minst edele metaal verdwijnen.
Om dit te voorkomen moeten we de beschadiging eerst ontvetten met bijvoorbeeld een remmenreiniger. Daarna kunnen we de beschadiging biiwerken met een zwarte uitlaatverf die in spuitbusvorm verkrijgbaar is. Deze verf bouwt praktisch geen laagdikte op zoals bij gewone verf wel het geval is waardoor dichtslibben niet zal gebeuren..
Willen we met een kwastje vuil of iets dergelijks wegvegen, die met de remmenreiniger niet kon worden verwijderd, dan moeten we wel heel erg voorzichtig te werk gaan omdat bij minimale belasting de lamellen al kunnen beschadigen. 

Terug blazen
Altijd perslucht gebruiken bij het schoonmaken en zoveel mogelijk de vliegen en andere insecten enz. vanaf de achterzijde van de radiator proberen terug te blazen. Het is vaak de enige mogelijkheid voor een goed resultaat. Aan de voorzijde kan je meteen zien of het gelukt is.


Bij deze radiator zien we dat de beschadigingen behoorlijke vormen hebben aangenomen. Deze beschadigingen zijn hoofdzakelijk ontstaan door het herhaaldelijk blootstellen aan winterse omstandigheden waarbij strooizout en zand als hoofdschuldigen kunnen worden aangewezen. Door het nalaten van enige vorm van bescherming hiertegen is ook het koelend vermogen van de radiator afgenomen. Meestal is er een reserve ingebouwd en is de radiator groter dan werkelijk noodzakelijk is maar bij de Traction Avant kunnen we dit wel vergeten. Hier kunnen we ons enige vorm van beschadiging niet permitteren omdat anders meteen de koeling in gevaar komt.

Vanaf deze zijde met perslucht voorzichtig de vliegen enz. terugblazen.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-02-2015