Home             Gereedschap overzicht
 

Beschadigd schroefdraad repareren

Wanneer het schroefdraad, van onder andere, in het motorblok te sterkt beschadigd is, zijn er diverse mogelijkheden om dit te vervangen. 


Algemene informatie draadbussen en helicoils
Door het onvakkundig vastdraaien van, of door het veelvuldig gebruiken van bouten kan het schroefdraad in het motorblok beschadigd raken. Vastgeroeste bouten kunnen ook voor schroefdraadbeschadiging zorgen als we deze zonder hulpmiddelen willen losdraaien. In zo'n geval bestaat er een mogelijkheid om het beschadigde schroefdraad te herstellen met behoud van de treksterkte. Hiervoor worden helicoils toegepast die het beschadigde schroefdraad vervangen. Door een overmaatse tap te gebruiken kan nieuw schroefdraad gesneden worden waarin de helicoil past. Het binnendraad van de helicoil vervangt dus het beschadigde draad. Op dezelfde manier kunnen draadbussen worden toegepast met het grote verschil dat deze een buitenrand bezitten die verder indraaien van de draadbus voorkomt. Een toepassing zien we bij een beschadigd bougieschroefdraad in de motorkop

Bougie schroefdraadbeschadiging in de motorkop
Het zal niet vaak voorkomen maar soms kan door roest het schroefdraad in de kop van de motor beschadigd raken bij het uitdraaien van de bougie. De kans is groter wanneer er geen kopervet is gebruikt bij de bougiemontage of er is lange tijd niet naar de bougie omgekeken. Ook kan een verkeerde montage de oorzaak zijn van een beschadigd schroefdraad in de kop. Een eenmaal beschadigd schroefdraad zal bij elke bougiewisseling verder beschadigd kunnen raken.

Schroefdraad vernieuwen
Gelukkig zijn er middelen om nieuw schroefdraad aan te brengen. Met een overmaatse tap M14 kunnen we in het beschadigde bougiegat nieuw schroefdraad tappen. Deze draadtap M14 is speciaal voor dit doel gemaakt en we zien dan ook dat de ruimte tussen de snijvlakken groter is dan gebruikelijk. Hier kunnen makkelijker meer draadsnijkrullen tussen komen zonder verder het draadsnijden zelf te belemmeren. Door wat vet aan de tap te smeren blijven de meeste draadsnijkrullen op hun plaats zitten en vallen deze niet in de cilinder. Door de tap een aantal keren te lossen kunnen de gemaakte draadsnijkrullen verwijderd worden.

Voorzorgsmaatregelen treffen
Om geen risico te lopen dat de tap tegen de zuiger aan kan komen tijdens het draadtappen moet deze een bepaalde positie innemen. De positie is zodanig dat de uitlaatklep open staat en de zuiger nog onderin. Met deze stand kunnen we de eventuele ingevallen draadsnijkrullen van het tappen met perslucht er uit blazen.

Werkwijze tappen
Wanneer alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen kunnen we gaan draadtappen. De tap kunnen we insmeren met een soort kaarsvet wat bij het reparatiesetje is meegeleverd. Op het uiteinde van de tap past een dop en eventueel een verlengstuk met als laatste een wringijzer die vaak ook in een doppendoos zit.
Zo kunnen we, zoals bij het echte tappen gebruikelijk is, met twee handen het geheel, gecentreerd een aantal slagen rechtsom draaien. Na ongeveer een drietal slagen rechtsom gemaakt te hebben gaan we een slag terug. Op dit moment kan een gemaakte draadsnijkrul afbreken. Na verloop van tijd voelen we minder weerstand in het draadsnijden zodat de volledige draadsnijlengte opgemaakt kan worden. Het nieuw gemaakte schroefdraad schoonblazen en de bougie met de daarop geschroefde draadbus in het blok schroeven. Eventueel kan een lock-middel b.v. Loctite op het buitenste gedeelte van het schroefdraadbus aangebracht worden om later, tijdens het uitdraaien van de bougie, het loskomen van de draadbus te voorkomen.

Opmerking
Wanneer we bekend zijn met schroefdraadtappen hoeft deze methode van draadtappen geen problemen te geven. 

Helicoil ter vervanging van beschadigd schroefdraad. De helicoil is eigenlijk een stalen veer die met speciaal gereedschap of passende schroevendraaier op zijn plaats wordt gedraaid. Wanneer deze op zijn plaats zit kan er met een punttangetje het horizontale gedeelte afgebroken worden. De pijlpunt geeft de inkeping aan van het breekpunt. Helicoils zijn er in verschillende afmetingen verkrijgbaar.


De ruimte tussen het draadsnijgedeelte is bij deze tap wat groter als bij normale tappen.


Midlock® Speciaalgereedschap. 281-17-CD.
Bougieschroefdraad reparatie set M14x1,25 overmaat Tap 16 hulzen.

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 28-11-2017