Home                   Wielen overzicht
 

Banden onderhoud 

Ook banden hebben onderhoud nodig en dat betekent niet alleen dat we er af en toe wat lucht in moeten stoppen maar dat we ook moeten kijken naar o.a. het profiel of dat nog wel in orde is.


Bandenspanning
De bandenspanning is een belangrijk gegeven, mits goed ingesteld, dat voor ons een stukje veiligheid betekent. De wegligging en dus ook het weggedrag van de auto verbeterd aanzienlijk wanneer de banden de voorgeschreven bandenspanning bezitten. Bij een Traction Avant gaat zelfs het sturen lichter en hebben we minder kracht nodig wanneer we een bocht moeten nemen. Ook is de bandenspanning voor een groot deel bepalend voor het benzineverbruik en dat kan behoorlijk oplopen wanneer deze te laag is. Bij de juiste druk zullen de banden dus minder snel slijten en gaan ze dan ook langer mee. Allemaal voordelen wanneer we de banden maar op de juiste druk houden. Zie het verhaal over "
Banden" voor de juiste bandenspanning. Bandenspanning altijd meten met koude banden!

Bandenspanningscontrole
De banden hebben de vervelende eigenschap langzaam hun druk te verliezen. De inhoud verdwijnt langzaam door het rubber naar buiten. Dit verschijnsel heet met een mooi woord diffusie. Het is daarom noodzakelijk regelmatig de banden op druk te controleren. Om een veilig moment in te bouwen waarbij de druk nog niet te ver is gedaald, is het raadzaam eens per maand deze controle uit te voeren. Zie ook "
Gewoon lucht of stikstof in je banden?" gebruiken.

Bandenslijtage
Als de banden eens per maand op druk worden gecontroleerd kunnen we ook kijken naar het profiel. Ongelijkmatige slijtage kan o.a. wijzen naar een verkeerde sporing van de wielen of slechte schokdempers. Bij banden waarbij de bandenspanning te laag is geweest kunnen de buitenzijden van het loopvlak meer afgesleten zijn dan het middengedeelte van de band. Verhoging van de bandenspanning zal geen verandering van het slijtageprofiel geven. De band zal verder gewoon doorslijten met hetzelfde afgesleten profiel. Door tijdige signalering van een onregelmatige bandenslijtage kan meestal erger worden voorkomen. 

Profieldiepte
Nieuw gekochte banden hebben in de meeste gevallen een profieldiepte van 8mm. Bij slijtage van de band zal altijd de minst diepe plaats gemeten moeten worden. Deze minimale diepte is wettelijk voorgeschreven op 1,6mm. en wordt ook bij de APK stations gehanteerd. Uit veiligheidsoverweging worden door diverse instanties, zoals bijvoorbeeld bij de ANWB, 2mm aangehouden als minimum.

Leeftijd van de banden
Voor de veiligheid wordt, door dezelfde genoemde instanties, ook een maximale leeftijd gehanteerd van hoe lang banden mee kunnen gaan. Er wordt dan gesproken over een leeftijd van niet ouder dan 6 jaar. Dat we als Traction bezitter daar niet helemaal aan kunnen voldoen zal duidelijk zijn. Het is daarom dan ook belangrijk te letten op droogtescheurtjes in het rubber. Deze kunnen niet alleen voorkomen aan de zijkanten van de band, dicht bij de velg, maar ook tussen de profielen van het loopvlak.

Banden beschermen
Hoge temperaturen en banden blootstellen aan direct zonlicht, hebben invloed op de levensduur van de banden in verband met uitdrogen ervan en dat is meestal in de zomermaanden het geval. Het ultra violette licht in het zonlicht is de grootste boosdoener voor de snelle veroudering van onze banden. Probeer dan ook altijd iets voor de banden te plaatsen als deze langdurig aan zonlicht worden blootgesteld. Sommige bandensprays bieden bescherming tegen het UV-licht en voorkomen de schadelijke inwerking van zonlicht. Zet de Traction als het mogelijk is dan ook altijd in de schaduw of gebruik een hoes of een stuk karton die je voor de banden kunt plaatsen.


De meest eenvoudige profieldieptemeter als sleutelhanger. De profieldiepte kan ook opgemeten worden met een gewone schuifmaat.


Gebruik als het mogelijk is een bandenspanningsmeter bij een garage of benzinestation. Deze zijn in het algemeen wat nauwkeuriger dan de sleutelhangermodelletjes.


Bandenbeschermhoes als bescherming tegen het schadelijke UV-licht. Een stuk karton kan ook gebruikt worden.
 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 25-09-2015