Home            Accessoires overzicht
 

  Autoradio Traction Avant

Radio's voor de Traction Avant waren voor die tijd (jaren '50) een echte luxe accessoire.


Monarch autoradio
Een van de gefabriceerde autoradio's voor de Traction Avant is een autoradio die stamt uit de tijd van de beginjaren '50. Ze werden gemaakt in Frankrijk onder de naam Monarch. Dit bedrijf was gevestigd in Parijs, Boulevard Gouvion-Saint-Cyr. Er zijn niet veel Tractionisten die deze radio bezitten en over het algemeen komen we ze alleen nog maar tegen in het museum.

Dubbel super of superheterodyne radio
De eigenschappen van deze autoradio was voor die tijd al bijzonder gezien zijn eigenschappen. Het was dan ook een superheterodyne 5 buizen radio met een midden- en lange golf band.
In een dergelijke ontvanger wordt het te ontvangen signaal gemengd (mengtrap) met een door de ontvanger zodanig opgewekt signaal (oscillator) dat een signaal met een vaste verschilfrequentie, de middenfrequentie, ontstaat. Voor dit signaal kunnen vaste filters worden toegepast om een goede selectiviteit te verkrijgen. Na detectie werd een laagfrequent signaal verkregen die na versterking naar de luidspreker werd gevoerd. De autoradio werd gevoed met 6 Volt waarbij de hoogspanning voor de buizen werd verkregen door een omvormer. Het geheel was ingebouwd in een metalen kast.


Andere radio merken
Niet alleen de Monarch was bekend als autoradio voor de Traction, ook de Novak radio gemaakt in BelgiŽ in de vroege jaren '50 kwam je wel eens tegen. Radiomatic kwam als merk praktisch overeen met die van Monarch. Ook deze radio is een superhetrodyne. Verder zien we nog de Avialex autoradio, Welson autoradio en om het geheel compleet te maken hebben we dan ook vele invonatieve oplossingen van diverse autoradiomodellen die ingebouwd werden. Deze werden dan ook niet altijd in het handschoenenkastje ingebouwd maar vaak ook onder het dashboard.

Zenderontvangst
In die tijd kon je nog aardig wat zenders ontvangen mits je niet te ver van een zendmast af zat. Bij zwakke radiosignalen kon je vaak ontstekingsgeratel waarnemen die je kon afzwakken of teniet doen door bougiekoolkabels te nemen. Deze zogenaamde bougiekoolkabels waren speciaal bedoeld om, storingen veroorzaakt door het ontstekingssysteem,  tegen te gaan wat jammer genoeg niet altijd lukte. Nu het zenderaanbod beduidend minder is geworden en er word overgestapt naar DAB (digital audio broadcasting) radio ontvangst, wordt de klassieke radio alleen nog maar nostalgie en voor sommige mensen alleen nog maar een leuk hebbedingetje.

Monarch autoradio voor de Traction Avant geplaatst in het handschoenenkastje.

Een kijkje in het binnenwerk van de Monarch autoradio.

Folder van de Monarch autoradio.

   

 

                        Web-Design en Techniek Traction Avant 11BL -  Ben E Kulsdom -  © 2006- -  www.kulsdom.be
Privacyverklaring
- Contact - Bijgewerkt: 22-06-2017